20181217 Het Perfecte Kerstcadeau Een Doos Vol Hoop

Het perfecte kerstcadeau: een doos vol hoop

Behandeling

Eén van onze redactrices steekt graag alle (borst)kankerpatiënten een hart onder de riem door te delen hoe hoop voor haar het grootste cadeau is.

"Lieve boezemvriendinnen,

Met kerstmis en winter in het verschiet en de daarbij donkere dagen, wil ik jullie persoonlijke donkere dagen een beetje meer kleur geven door enkele tips mee te geven die mij alvast geholpen hebben. Van mij krijgen jullie als kerstcadeau een lach, heel veel moed en een grote doos vol hoop.

Zeg nu zelf, hoeveel kracht kan er uitgaan van het eenvoudige vierletterwoord ‘hoop’. Hoop is het enige woord dat sterker is dan de angst waar je zoveel mee te maken krijgt tijdens jouw traject. Er zijn in jouw lichaam twee dingen verborgen die je al heel vroeg bij je diagnose kunnen helpen. Je eigen kracht en het vertrouwen in de hulp die je wordt geboden. Dat begint al bij het aanvaarden, aanvaarden in de zin van dat je goed beseft waar je voor staat, wat je kan verwachten en dat er altijd een weg is. Hoop is zo een prachtig positief woord zodat je naar een doel kan toewerken wat het resultaat ook zal zijn. Het geeft ook kracht als er hoop is op iets beter. Een sprenkeltje hoop tussen de grote hoop ellende waarin je bent verzeild geraakt, maakt alles veel draaglijker. Weet dat een gebroken potlood nog steeds hetzelfde kleurt als tevoren. Er moet misschien wat aan de punt geslepen worden maar de kleur blijft even mooi. Zo is het ook met jouw ziekte.

Kanker kan je heel diep raken maar jouw lach zal steeds dezelfde zijn. Blijf dan ook lachen, lach om je miserie, het helpt echt. Op een keer zat ik in het midden van een chemosessie voor een bord soep met een kop zo kaal en glad als een garnaal wanneer ik opeens een haar zie zwemmen. Ik ben luidop beginnen roepen: “Hela, dit is niet van mij.” Humor helpt. Lachen is het beste medicijn, behalve als je ernstige diarree hebt of een gebroken rib. Dus ga aan de slag en lach!

Blijf met een toekomst leven. Ook al ben je ernstig ziek. De wetenschap gaat steeds vooruit, misschien is er binnen een jaar weer wel een oplossing. Het is zo belangrijk je dromen te blijven najagen. Er is nog zoveel moois naast het ziek zijn. Denk aan je kinderen, je kleinkindjes. Hun lach doet telkens weer wonderen, toch? Laat puur geluk toe naast al het verdriet, zo compenseert het ene het andere en blijf je mooi in evenwicht. In nare gebeurtenissen schuilen dikwijls belangrijke levenslessen. Mijn levensles is dat je leven pas echt betekenis krijgt als je het dreigt kwijt te raken. Eigenlijk moet ik kanker bedanken omdat hij mijn drukke leven even op een pauze heeft gezet. Oké kanker. Genoeg. Nu mag je wel weer gaan.

Het leven heeft jou een test gegeven om te zien hoe sterk je bent. Je hebt dit ook gekregen omdat je dit aankan, stel dus niemand teleur. Laat kanker een poepje ruiken en laat zien dat hij jou niet onderuit loopt, want Jij bent sneller. En leef. Omhels het leven als nooit tevoren. Mensen die gezond zijn weten ook niet wat hen te wachten staat. Ze zetten ook iedere dag de ene na de andere stap in het duister. Trek erop uit, beweeg en geniet van de pracht van de natuur. Bewegen is heel goed voor je energie en je humeur en het vermindert je pijn. Je hebt nog zoveel om gelukkig te zijn. Je hebt je zintuigen. Je kan zien, horen, voelen en ruiken. Je hebt je benen nog, en je armen. Je hebt de vrijheid om te gaan en te staan waar je wil. Vele mensen hebben dat niet. Denk daaraan en wentel je zeker niet in negativiteit door de schuld te zoeken bij jezelf of bij iemand anders. Klamp je vast aan het goede nieuws dat er nog is want dat is er zeker bij de meesten onder ons. Doe als ik en zie jezelf als een held die zeven van de acht vrouwen of mannen heeft gered. Ik was ook heel blij dat ik het was in plaats van mijn mama of één van mijn dochters.

Nog iets heel belangrijks: leer van jezelf houden. Vergeet nooit hoe belangrijk je bent. Jij blijft altijd jezelf wat er ook gebeurt. Recht je rug, schouders naar achter en borst vooruit. Blijf je verzorgen en blijf respect hebben voor je lichaam ook al is het dan gehavend. Jouw littekens zijn er niet zomaar gekomen, zij zijn het bewijs dat je sterker was dan datgene dat jou wilde kapotmaken. Wees er dus heel fier op. Glamour pour toujours. Richt de aandacht op je sterkere punten van je lichaam en die zijn er. Steek jezelf een veer in je kont en vier je laatste chemo en of je bestraling. Het is niet niks wat je gepresteerd hebt. Maak dus af en toe wat tijd voor jezelf want je enige houvast ben jij en er staat je niets anders te doen dan te overleven van dag tot dag, van minuut tot minuut. Aan de andere kant, wees ook lief voor iemand anders, want van iemand gelukkig maken word je zelf gelukkig, probeer het eens.

Ik probeer zelf ook zoveel mogelijk optimistisch te zijn. Positief denken zal je tumor niet verkleinen en niet veel veranderen aan de bijwerkingen van de therapieën, maar het zal je helpen om ermee om te gaan en achteraf de draad weer op te pakken. Sluit je dus niet op, doe leuke dingen, laat het kind weer in je los, zet je hersens aan het werk, lees en leer, dans en zing. Wees sterk en geef nooit op. Degenen die nooit opgeven kan men nooit overwinnen en komen sterker terug. Tot slot nog deze kleine anekdote: “Twee muizen vielen in een pot met room. De pessimist wanhoopte en verdronk. De optimist bleef dapper doorzwemmen en stond na enige tijd op boter. “Ik weet ook wel dat er vele helden zijn die - ondanks ze nooit opgaven - het toch niet gehaald hebben. Het gemis voor hen zal deze donkere dagen weer extra moeilijk zijn, vooral omdat zij voor ons de weg al enigszins geëffend hebben."

Martine, tienekevr.

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief