Pink Ribbon gezondheid wandelen

Hoe meer je wandelt, hoe beter voor je gezondheid

Preventie De Roze Mars

25/08/2023 - Nog een duwtje nodig om deel te nemen aan De Roze Mars? De grootste studie over het nut van wandelen die ooit gepubliceerd werd, komt tot de conclusie dat dat je per 500 tot 1.000 extra stappen per dag, je gezondheid een boost geeft. Vanaf meer dan 4.000 stappen is een voordeel aantoonbaar en met 20.000 stappen heb je nog steeds gezondheidsvoordelen.

De studie* werd op 9 augustus 2023 gepubliceerd en analyseert de impact van wandelen op de gezondheid bij meer dan 220.000 gezonde volwassenen. In feite gaat het om een overzichtsonderzoek waarbij de resultaten van 17 studies over wandelen en gezondheid samen genomen werden. Dit noemt men een meta-analyse. Dit kwam er uit de bus. Wie minder dan 4.000 stappen per dag zet, heeft niet bepaald een actieve levensstijl. Integendeel, voor de wetenschap ben je dan een ‘sedentair persoon’: je besteedt minder dan 10 procent van je dagelijkse energieverbruik aan (matige) lichamelijke inspanningen. Je hoeft daar niet veel stappen aan toe te voegen om al een merkbaar gezondheidseffect te hebben: met 500 stappen extra heb je al 7% minder risico om vroegtijdig te overlijden aan hart- en vaatziekten. Zet je 1.000 stappen extra per dag, dan verbeteren je overlevingskansen al met 15%. Het voordeel blijft groeien naarmate je meer stappen per dag zet. Nieuw in dit onderzoek is de vaststelling dat er geen bovengrens is: je haalt bijvoorbeeld meer voordelen uit 20.000 stappen dan uit 10.000 stappen per dag. Hoe ver dat doorgaat, is niet bekend, vermits er amper mensen zijn die meer dan 20.000 stappen per dag zetten.

Het maakt geen verschil of je jong of oud bent, man of vrouw. Wandelen is een zegen voor de gezondheid.

*Maciej Banach et al. The association between daily step count and all-cause and cardiovascular mortality: a meta-analysis, European Journal of Preventive Cardiology, 2023 August 9th.

schrijf je in voor de roze mars

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief