Pexels alina blumberg 5907670

Kijk wat vaker naar je borsten

Preventie Opsporing Diagnose Cijfers en feiten

30/12/2020 - Vrouwen kijken gemiddeld een klein uurtje per dag in de spiegel. Voor make-up, kapsel, outfit zijn we bijzonder kritisch. Met dezelfde aandacht voor onze borsten, kunnen we een ontluikende borstkanker vroegtijdig ontdekken.

Wist je dat 90% van alle borstkankers door de vrouw zelf wordt ontdekt? De meeste verhalen beginnen met het voelen van een pijnloos knobbeltje, dat toevallig ontdekt wordt. Je voelt of ziet iets wat er eerder niet was, of iets dat anders aanvoelt. De meeste knobbeltjes zijn gelukkig goedaardig, maar het kan ook om borstkanker gaan. Vooral de pijnloze knobbeltjes zijn verdacht. Een beginnende borstkanker kan aanvoelen als een goed afgelijnd bultje dat onder je vingers wegspringt, maar het kan ook aanvoelen als een verharding met wazige randen. Soms zie je het knobbeltje gewoon zitten, als een oneffenheid onder je huid. Ook dat kan van alles zijn, en ook borstkanker. Borstkanker kan zich ook op verschillende manieren manifesteren. Met vochtverlies uit de tepel bijvoorbeeld. Dat vochtverlies kan bloederig, melkachtig of waterig zijn en moet steeds een alarmbel doen rinkelen. Meestal wordt tepelverlies veroorzaakt door een goedaardig poliepje in een melkgangetje, maar de tweede meest frequente oorzaak is borstkanker. Een andere verdachte verandering zijn kuiltjes of deukjes die er voorheen niet waren. Een kankergezwelletje maakt uitlopertjes en wanneer de tumor pal onder de huid ligt, kunnen deze uitlopertjes trekken aan de huid of aan andere onderhuidse structuren. Belangrijk om weten is dat dergelijke kuiltjes alleen opgemerkt worden als je beide armen omhoogsteekt. Op die manier wordt de borstspier aangetrokken en komt de huid onder spanning te staan. Doen en goed kijken dus.

Tepels zijn er in alle maten, soorten en standen. Bij sommige vrouwen zijn beide tepels ingetrokken, wat een perfect normale variant is. Het is wel verdacht wanneer een tepel op latere leeftijd intrekt, en slechts aan één borst. Ook een verkleuring van de huid van je borst laat je best nakijken. Zeker wanneer je twijfelt of je je ergens gestoten hebt en het misschien gaat om een bloeduitstorting. Andere veranderingen van de huid van je borst, zoals een schilfering, laat je eveneens snel checken. Laat je niet overdonderen. Alle verdachte signalen werden samengebracht in negen alarmsignalen. Pink Ribbon brengt ze voortdurend onder de aandacht, dankzij de steun van de Nationale Loterij.


Joke Vermoere, woordvoerder Nationale Loterij

“Sinds 2017 is Pink Ribbon een erg belangrijke partner voor de Nationale Loterij. We dragen deze organisatie, die een belangrijke steun betekent voor veel mensen die met borstkanker geconfronteerd worden, een warm hart toe. Dankzij het unieke solidariteitsmodel waarbij vele spelers meedoen voor een bescheiden inzet kan de Nationale Loterij jaarlijks meer dan 320 miljoen laten terugvloeien naar de hele samenleving. Zo kunnen we samen met al onze spelers ontelbare projecten en organisaties steunen die het verschil maken in de maatschappij. De sensibilisering van Pink Ribbon is een heel sterk project waar wij samen met onze spelers graag onze schouders onder zetten. De campagnes en initiatieven van Pink Ribbon om vrouwen alert maken voor de alarmtekens van borstkanker is uitermate belangrijk om hen te helpen in vroege opsporing. We zijn dan ook heel trots dat we konden helpen in de ontwikkeling en brede verspreiding van de mammoquiz, een onlinequiz die je kennis over borstkanker in enkele minuten toetst én verbetert.”

De 9 alarmsignalen van borstkanker
Alarmsignalen NL

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief