921

Minister neemt oproep Pink Ribbon en Europa Donna ter harte

Behandeling Cijfers en feiten

16/10/2023 - De minister van sociale zaken Frank Vandenbroucke laat weten dat “het opstellen van een behandelplan voor borstkanker en eventuele chirurgie enkel nog zal terugbetaald worden als ze binnen een erkende coördinerende borstkliniek plaatsvinden. In samenspraak met de deelstaten wordt het zorgprogramma aangepast waarbij de satellieten worden omgevormd tot geaffilieerde campussen, die enkel nog chemotherapiekuren en andere brede zorg kunnen aanbieden”.

De minister deed deze uitspraak naar aanleiding van de conferentie van Europa Donna op 30 september in Brussel, ondersteund door Pink Ribbon. Op deze conferentie onderstreepten ook de Europese commissaris van gezondheid, Stella Kyriakidis, evenals de regionale ministers van gezondheid Hilde Crevits (Vlaanderen), Christie Morreale (Wallonië) en Antonios Antoniadis (Duitstalige gemeenschap) via een videoboodschap het belang van primaire preventie, screening en behandeling in erkende borstklinieken. Europa Donna trekt al decennia aan de kar voor een betere gezondheidszorg voor borstkanker en haalt nu, met de steun van de vzw Pink Ribbon, haar slag thuis. Pink Ribbon deed eerder een oproep aan minister Vandenbroucke om de terugbetaling concreet te regelen.

Onderzoek bij 50.000 vrouwen met borstkanker in België, toont dat de overlevingskansen van vrouwen die niet behandeld werden in een erkende borstkliniek een stuk lager liggen in vergelijking met de vrouwen die wel naar een erkende borstkliniek gingen. Gemiddeld lopen deze vrouwen 30% meer risico om te overlijden binnen de vijf jaar. Veel borstkankerpatiënten zijn daar niet van op de hoogte. In principe kunnen ze in ieder ziekenhuis terecht. Door de terugbetaling enkel nog toe te kennen bij behandeling in een erkende borstkliniek, komt er eindelijk schot in de zaak.

'Erkende borstklinieken leveren de beste zorge'

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief