Muziek bij chemobrein

Muziek helpt bij chemobrein

Behandeling Psychosociale zorg

27/03/2024 - Kankerbehandelingen kunnen een invloed hebben op het geheugen, de concentratie en andere breingerelateerde functies. Relaxerende muziek vermindert de mist in je hoofd, stelt onderzoek.

Niet alleen chemotherapie, maar ook bestralingen en hormoontherapie kunnen een chemobrein als gevolg hebben. Zo noemt men het geheel aan klachten gerelateerd aan diverse hersenfuncties, zoals geheugen, concentratie, maar ook woorden vinden, taken plannen, enzoverder. Een deel van de vrouwen en mannen behandeld voor borstkanker krijgt hiermee te maken. Over de oorzaken van chemobrein is nog niet veel bekend. Opvallend is wel dat dit fenomeen vooral voorkomt na een behandeling voor een kanker die de hersenen niet aantast. Er bestaat geen duidelijke behandeling voor een chemobrein. Tot nu toe is ook niet aangetoond dat breintraining, bijvoorbeeld kruiswoordraadsels invullen, de problemen vermindert.

Klassieke muziek

Recent onderzoek brengt een lichtpuntje: iedere dag luisteren naar ontspannende muziek blijkt de klachten te verbeteren. De studie werd uitgevoerd aan de Universiteit van Texas bij 27 vrouwen die behandeld waren voor borstkanker en nadien een chemobrein ontwikkelden. Ze werden verdeeld in twee groepen. De ene groep luisterde dagelijks gedurende twaalf minuten naar klassieke muziek (Mozart, Bach, Beethoven, Tchaikovsky) terwijl de andere groep gedurende twaalf minuten naar een meditatiesessie luisterden. Na acht weken voelden alle vrouwen zich beter: ze konden beter woorden onthouden, hun focus verbeterde en ze konden beter plannen. De groep die naar muziek luisterde voelde zich daar bovenop mentaal ook beter. Zij waren minder moe en ervaarden minder stress. Eigenlijk gaf deze groep aan dat ze telkens met plezier naar de muziek geluisterd hadden.

Praktische tips

De hoofdonderzoeker van de studie geeft volgende tips mee aan vrouwen met borstkanker die worstelen met een chemobrein: stel een playlist samen van klassieke of instrumentale muziek zonder zang. Ga in een comfortabele stoel zitten, zet een koptelefoon op en sluit je ogen. Als je twaalf minuten te lang vindt, start dan met vijf minuten muziek luisteren per dag en bouw op tot twaalf minuten. Als je merkt dat het je helpt ontspannen en je humeur opkrikt, maak er dan een dagelijkse gewoonte van. Is het toch niks voor jou en maakt het je alleen maar zenuwachtiger, probeer dan meditatie-oefeningen, via een podcast bijvoorbeeld.

Muziek verzacht

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief