Onderzoekers krijgen meer zicht op evolutie voorstadium borstkanker
Opsporing Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker26/05/2023 - Eén op de vijf borstkankers zijn eigenlijk voorstadia van borstkanker. Omdat we vandaag niet weten welke voorstadia verder evolueren naar borstkanker en welke niet, worden ze allemaal behandeld. Dankzij Belgisch-Nederlands onderzoek komt daar waarschijnlijk verandering in.
Per 10.000 borstkankerdiagnoses in België, worden bij ongeveer 2.000 personen DCIS gevonden: een hoopje afwijkende cellen in de melkgangetjes van de borst die eerder een voorstadium vormen van borstkanker. DCIS, voluit Ductaal Carcinoma In Situ, groeit niet altijd verder naar een echte borstkanker. Toch wordt DCIS altijd als borstkanker behandeld, omdat men niet weet welke voorstadia verder evolueren en welke niet. Er zijn dus een aantal vrouwen die de hele borstkankerbehandeling moeten ondergaan, terwijl ze nooit een borstkanker zouden ontwikkelen. Men neemt het zekere voor het onzekere.
Belgische en Nederlandse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om de uitgroei van DCIS tot invasieve borstkanker beter te kunnen voorspellen. Met behulp van muizen waarin cellen van personen met DCIS werden ingebracht, kunnen onderzoekers beter in kaart brengen welke DCIS-patiënten risico lopen op borstkanker. De helft van de muizen met DCIS ontwikkelde borstkanker en de andere helft niet. De onderzoekers hebben ontdekt welke factoren een rol spelen bij DCIS in de proefmuizenpopulatie in het al dan niet verder ontwikkelen tot borstkanker. Als ze kunnen aantonen dat dezelfde factoren ook bij mensen een rol spelen, ligt de weg open naar het beter voorspellen welke voorstadia doorgroeien tot een echte borstkanker en welke niet. In geval er geen verdere kwaadaardige evolutie inzit, is een borstkankerbehandeling niet langer nodig.
Hutten S, de Bruijn R, Lutz C et al. A living biobank of patient-derived ductal carcinoma in situ mouse-tranductal xenografts identifies risk factors for invasive progression. Cancer Cell 2023 (27/4).
Deel dit artikel via:
Content volgens thema
Actueel
Bezige bij Chloé Clauwaert ontwierp het Pink Ribbon-lintje 2024 12 september 2024 Pinky Pioneers nemen deel aan bijzondere vierdaagse 21 augustus 2024 Sinds 1 augustus 2024 enkel nog terugbetaling in erkende borstklinieken 9 augustus 2024 Aan het werk met uitgezaaide borstkanker 25 juli 2024 Alle artikelsGerelateerd
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!