Borstreconsturie reconstruction mammaire

‘Onze borstreconstructies zijn wereldklasse’

België behoort tot de wereldtop inzake borstreconstructies. In tegenstelling tot veel andere landen wordt deze plastische chirurgie terugbetaald voor vrouwen met borstkanker en draagsters van erfelijke borstkankergenen. Professor Moustapha Hamdi, plastisch chirurg, legt het allemaal uit in zijn nieuwe boek Aux seins d’une famille.

Borstkanker laat zichtbare sporen na. Je raakt een deel of een volledige borst kwijt. De operatie is een aanslag op je lichaamsbeeld en je gevoel van vrouwelijkheid. Toch kiezen niet alle vrouwen voor een borstreconstructie. Op oudere leeftijd hoeft het vaak niet meer, omwille van de ingreep. Jongere vrouwen zijn vaker gewonnen voor een nieuwe borst. Zeker de draagsters van het borstkankergen. Van deze groep kiest de meerderheid voor een preventieve verwijdering van beide borsten (mastectomie) met onmiddellijke reconstructie, in één ingreep. Met de huidige chirurgische technieken zijn er heel wat opties.

Topland van A tot Z

Dokter Moustapha Hamdi reconstrueert al enkele decennia borsten van vrouwen die borstkanker doormaakten en van vrouwen die erfelijk belast zijn en kiezen voor een dubbele borstamputatie met reconstructie. Hamdi is professor en diensthoofd plastische chirurgie aan het Universitair Ziekenhuis te Brussel. “Ik ben afkomstig van Syrië en ga er vaak heen, mijn moeder woont er nog. Zo zie ik borstkankerpatiënten in mijn thuisland en hier. Ik kan u verzekeren, België is een topland van A tot Z wat borstkanker betreft. We staan op een hoog niveau voor screening, behandeling en reconstructie. We behoren tot de wereldtop wat borstreconstructies betreft. Veel van de nieuwste operatietechnieken werden in België ontwikkeld en daarom komen chirurgen uit de hele wereld bij ons opleidingen volgen.”

Foundation

Moustapha Hamdi richtte in 2021 de Hamdi Foundation op. Een stichting die zich op diverse fronten inzet voor vrouwen met borstkanker. “Borstkanker is meer dan een ziekte en chirurgen doen meer dan snijden”, zegt hij. De Hamdi Foundation focust op vier pijlers: screening en bewustmaking, het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek, het ijveren en lobbyen voor terugbetaling van borstreconstructies, het uitwisselen van ideeën en kennis tussen het Midden-Oosten en België. Professor Hamdi bracht ondertussen al twee boeken op de markt voor personen die met borstkanker geconfronteerd worden. Aan zijn eerste boek, Twee borsten, uit 2007, werkte fotografe Lieve Blancquaert mee. In september 2023 volgde een tweede boek, Aux seins d’une famille, in het Frans, geïllustreerd met foto’s van Véronique Pipers. Wat drijft deze plastisch chirurg om boeken samen te stellen over borstkanker voor patiënten en betrokkenen? “Heel eenvoudig”, repliceert hij, “Ik vind het erg belangrijk om de patiënten zelf aan het woord te laten. Zij weten veel beter dan ik wat het betekent om borstkanker door te maken, één of twee borsten te verliezen en te moeten beslissen over een reconstructie.” Naast de getuigenissen en pakkende foto’s bevat zijn boek alles wat je moet weten over borstreconstructies, helder uitgelegd.

Aux seins d’une famille, Moustapha Hamdi, Véronique Barbier, Véronique Pipers. Borgerhoof & Lamberigts september 2023.

Je kan het boek bestellen bij de Stichting die professor Hamdi oprichtte voor borstkanker: https://hamdi.foundation/.

Leestips voor kankerpatiënten

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief