Visuals website 28

Overgewicht en borstkanker

Cijfers en feiten

Het verband tussen overgewicht en borstkanker is een complex en veel onderzocht onderwerp. Uit verschillende studies is gebleken dat er een duidelijk verband bestaat tussen overgewicht (en vooral obesitas) en een verhoogd risico op borstkanker, met name bij vrouwen na de menopauze.

Het risico op borstkanker wordt beïnvloed door een samenspel van genetische, hormonale, omgevings- en levensstijlfactoren. Overgewicht is één van de risicofactoren en daar zijn verschillende redenen voor:

Hormonale Invloeden

Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot hogere niveaus van oestrogeen en insuline in het lichaam. Voor de menopauze zijn de eierstokken de grootste producenten van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, maar na de menopauze, wordt vetweefsel de belangrijkste bron. Vetcellen produceren ook oestrogeen. Overgewicht en vooral obesitas gaan gepaard met verhoogde oestrogeenspiegels en dat verhoogt het risico op borstkanker.

Ontstekingen

Overgewicht wordt geassocieerd met chronische ontstekingsreacties. Deze ontstekingsprocessen kunnen bijdragen aan DNA-schade en de ontwikkeling van kanker, bijvoorbeeld borstkanker.

Hoge insulinespiegels

Mensen met overgewicht hebben vaak een verhoogd risico op insulineresistentie en hogere insulinespiegels. Insuline is een hormoon dat onze suikerhuishouding regelt. Te veel insuline kan de groei van kankercellen stimuleren, inclusief borstkankercellen.

Levensstijlfactoren

Mensen met overgewicht hebben vaak een ongezondere levensstijl, inclusief een ongezond dieet en een gebrek aan lichaamsbeweging. Deze factoren kunnen onafhankelijk bijdragen aan het risico op borstkanker.

Risicofactoren borstkanker

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief