Jeshootscom. Pink RIbbon borstkanker wandelen

Wandelen verbetert de levenskwaliteit na borstkanker

Na borstkanker Cijfers en feiten De Roze Mars Kenniscentrum Borstkanker

28/03/2023 - Vrouwen die borstkanker hebben gehad, kampen vaak nog lange tijd met de gevolgen van de behandeling. Nieuw Belgisch onderzoek toont dat regelmatig bewegen en mindfulness hun levenskwaliteit verbetert.

Wetenschappers van de Leuvense universiteit onderzochten de effecten van mindfulness en lichaamsbeweging bij 117 vrouwen die borstkanker gehad hebben maar nog kampen met geheugen- en concentratieproblemen, vermoedelijke gevolgen van de zware behandeling*. De vrouwen werden in drie groepen verdeeld: één groep kreeg mindfulness, één groep volgde een bewegingsprogramma en de derde groep fungeerde als controlegroep. Na drie maanden werd via vragenlijsten gepeild naar hun welbevinden en nam men via testjes de cognitieve functies (geheugen, concentratie,…) onder de loep. Bij alle deelnemende vrouwen verbeterden de cognitieve functies na die periode in vergelijkbare mate. Dus ook als je geen actie onderneemt, trekt de mist in je hoofd langzaam weg. Wat wel opviel: de groepen die ofwel mindfulness ofwel het bewegingsprogramma hadden gevolgd, konden beter om met emotionele stress en voelden zich minder vermoeid na een inspanning. Om deze effecten te optimaliseren suggereren de onderzoekers om mindfulness en lichaamsbeweging te combineren. Mindfulness is zeer waardevol, maar niet voor iedereen weggelegd. Lichaamsbeweging is daarentegen een voor velen wel een haalbare kaart: het volstaat om dagelijks een halfuurtje te wandelen. Heb je toch nog een extra duwtje nodig? Neem deel aan de Roze Mars, Pink Ribbon helpt je op weg.

*Melis M, Schroyen G, Leenaerts N et al. The impact of mindfulness on cancer-related cognitive impairment in breast cancer survivors with cognitive complaints. Cancer 2023;129:1105-1116.

DE ROZE MARS Lees ook: wandelen vermindert het risico op borstkanker en op herval

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief