Overleving na borstkanker wordt steeds beter
Na borstkanker Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker07/11/2023 - Vandaag overleven meer dan 9 op de 10 vrouwen met een niet-uitgezaaide borstkanker minstens vijf jaar na de behandeling. Dankzij de nieuwe therapieën, een goed georganiseerde borstkankerzorg én dankzij alle vrouwen en mannen die alert zijn voor de tekens van borstkanker.
De gunstige cijfers werden op 30 augustus 2023 gepubliceerd door het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ), op basis van een eerder rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en gegevens van de Stichting Kankerregister. De overlevingskansen voor borstkanker zijn duidelijk beter wanneer je je laat behandelen in een erkende borstkliniek. Ziekenhuizen delen zelf niet altijd mee of ze al dan niet een erkende borstkliniek hebben, dat kan je als patiënt best zelf checken. De lijst van erkende borstklinieken kan je hier terugvinden.
Nuance bij de rangschikking
Op basis van de nieuwe cijfers biedt het VIKZ de mogelijkheid om te checken in welke ziekenhuizen in het Vlaamse landsgedeelte je als borstkankerpatiënt de beste kansen hebt om 5 jaar na de behandeling nog in leven te zijn. Daar kwam heel wat kritiek op en daarom vraagt dit enige nuance. Niet alle borstkankers zijn dezelfde en ze zijn niet gelijk verdeeld over de diverse centra. Sommige borstkankertypes hebben op zich een slechtere prognose, andere een betere. Een ziekenhuis dat veel triple-negatieve borsttumoren ziet bijvoorbeeld, zal slechter scoren, omdat dit borstkankertype ook met de best mogelijke behandelingen een minder goede prognose heeft dan hormoongevoelige borstkankers. Sommige kankers zijn al uitgezaaid op het moment van de diagnose, andere bevinden zich in een vroeg stadium. Ook dat kan sterk verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis. Sommige ziekenhuizen zien veel meer patiënten uit lagere socio-economische klassen en van deze vrouwen weten we dat ze minder vaak deelnemen aan screeningsprogramma’s voor borstkanker, ze hebben genoeg andere besognes aan hun hoofd. Krijgen ze borstkanker, dan hebben ze meer risico dat de tumor al groter is op het moment dat die ontdekt wordt. Dat beïnvloedt de overlevingskansen en daarmee de cijfers van een ziekenhuis. In één ziekenhuis werken veel zorgkundigen en hun skills kunnen onderling verschillen. Overigens, wanneer een borstkankerpatiënt binnen de 5 jaar na de behandeling overlijdt, kan de doodsoorzaak ook iets helemaal anders zijn, een auto-ongeval bijvoorbeeld of een andere kanker, wat niets met de oorspronkelijke borstkanker te maken heeft. Tenslotte heeft de gebruikte statistische methode een invloed op de uitkomst. Zijn de cijfers die werden verzameld wel allemaal correct, werd het goed geregistreerd en werden ze correct doorgegeven door de ziekenhuizen? Een rangschikking maken van ziekenhuizen met de beste borstkankerzorg, is om al die redenen geen sinecure en hangt ook af van factoren die niets met het ziekenhuis zelf te maken hebben.
Dat neemt niet weg dat je wenden tot een erkende borstkliniek heel belangrijk blijft: hier heb je gemiddeld 30% meer overlevingskansen. Omdat erkende borstklinieken voldoende borstkankerpatiënten moeten behandelen, om erkend te blijven. Zo bouwen ze expertise op.
Beloftes
In maart 2023 beloofde minister van sociale zaken Frank Vandenbroucke dat de behandeling van borstkanker voortaan enkel nog zou worden terugbetaald in een erkende borstkliniek. Pink Ribbon heeft dit enthousiast bericht in dit artikel. Die belofte is tot op heden niet in de praktijk gebracht. Op 30 augustus, deed ook Vlaams minister van volksgezondheid Hilde Crevits gelijkaardige uitspraken. Ook zij denkt erover na hoe de erkende borstklinieken prioritair te maken. Pink Ribbon houdt de vinger aan de pols.
Conferentie
Pink Ribbon en Europa Donna België komen op voor betere kwaliteit van zorg voor borstkankerpatiënten. Beide organisaties zijn verheugd over de gemaakte beloftes en zien erop toe dat ze zullen worden ingelost.
Daarom organiseerde Europa Donna België, ondersteund door Pink Ribbon, op 30 september de conferentie ‘Zin of onzin van erkende borstklinieken’ in de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel, in aanwezigheid van Europees Commissaris voor Gezondheid, Stella Kyriakides, en van Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
Ben jij alert voor borstkanker? Doe de Mammoquiz.
Deel dit artikel via:
Content volgens thema
Meer Over borstkanker
Zeven vragen over triple-negatieve borstkanker 22 oktober 2024 Het roze lintje: een krachtig symbool 17 oktober 2024 Bevolkingsonderzoek borstkanker: doe mee, het kan je leven redden 16 oktober 2024 Voormalig topmodel Elle MacPherson met borstkanker weigert chemotherapie 7 oktober 2024 Alles over borstkankerDoe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!