boswandeling

Als de nood hoog is

Na borstkanker

23/11/2022 - Wandelen in de natuur is een weldaad voor lichaam en geest. Maar wat als je dringend moet plassen en er geen openbaar toilet in de buurt is? Misschien is een plastuit iets voor jou.

Plasdrang tijdens het wandelen is vervelend, maar niet onoverkomelijk. Een man kan gewoon aan de kant gaan staan en hoeft niet met de billen bloot, maar voor vrouwen is het minder vanzelfsprekend. In de natuur kan je altijd de bosjes induiken en ongezien achter boom of struik je blaas legen. Toch is ook dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn vrouwen die omwille van pijnlijke of stramme spieren of gewrichten niet gehurkt kunnen zitten. Anderen huiveren van de idee om een tekenbeet op te lopen, zo met de billen in het lange gras.

Er zijn vrouwen die heel weinig drinken voor en tijdens de wandeling, om te vermijden dat ze moeten plassen,” vertelt Nathalie Didden, persverantwoordelijke van Wandelsport Vlaanderen vzw. Te weinig drinken tijdens een inspanning is af te raden, maar het gebeurt maar al te vaak. Wandelsport Vlaanderen vzw en Pink Ribbon vzw stippelden de voorbije jaren mooie Pink Ribbon-wandelingen uit, en zullen dit in de toekomst nog doen. Schrik hebben om te moeten plassen, mag echt niemand tegenhouden om deel te nemen aan De Roze Mars of een andere wandeling. “Onder de deelnemende vrouwen zijn er heel wat die zich een plastuit aanschaffen om te kunnen mee wandelen,” vertelt Didden. Wandelsport Vlaanderen vzw verkoopt plastuiten van het merk Uixi via haar webshop.

Hoe werkt het?

Een plastuit is een hulpmiddeltje waarmee je als vrouw staande kan plassen. Het volstaat om je broek los te knopen en je ondergoed opzij te schuiven. Vervolgens druk je het gootje van de plastuit onder je schaamlippen stevig aan, zodat er niks langs kan lopen. Je plast en de plas loopt langs de tuit naar buiten die je wel goed naar beneden houdt, zodat de zwaartekracht haar werk kan doen. De Uixi-plastuit is gemaakt uit een kunststof met een zeer hoge dichtheid. Dat materiaal is waterafstotend en slaat geen geurtjes op. Na gebruik kan je hem weer opbergen in het bijbehorende waterdichte etui. Het wordt sterk aanbevolen om de plastuit thuis eerst uit te proberen en even te oefenen alvorens het hulpmiddel te gebruiken op een wandeling. Staand en een beetje wijdbeens plassen is voor vrouwen geen vanzelfsprekendheid.

Plastuiten worden niet alleen gebruikt tijdens wandelingen in de natuur. Ze komen ook van pas in openbare toiletten waar je liever niet op de bril gaat zitten.

Dit filmpje toont hoe je een plastuit moet gebruiken: https://uixi.eu/uixi-de-herkbruikbare-plasgoot/

Lees ook: bewegen in het beste medicijn

Deel het artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief