Tien tips voor een geslaagde terugkeer naar het werk
Na borstkanker Weer aan het werk Kenniscentrum BorstkankerEen aanzienlijk deel van de personen die jaarlijks de diagnose borstkanker krijgen, is jonger dan 65 jaar en beroepsactief. Ze blijven drie maanden tot meer dan twee jaar arbeidsongeschikt. De terugkeer naar de werkvloer vraagt extra aandacht.
Hoelang borstkankerpatiënten arbeidsongeschikt blijven, hangt af van verschillende factoren, zoals het type en stadium van de kanker, de behandelingen (operatie, bestraling, chemotherapie, hormoontherapie), de bijwerkingen en de fysieke en mentale impact van de ziekte. Bij een operatie zonder verdere intensieve behandeling blijft men gemiddeld drie tot zes maanden in ziekteverlof. Meestal zijn chemotherapie en/of bestralingen nodig, en blijft men noodgedwongen zes maanden tot anderhalf jaar thuis. In geval van complicaties of als gevolg van sterke vermoeidheid of een chemobrein kan de arbeidsongeschiktheid tot meer dan twee jaar oplopen. Ook de aard van het werk speelt een rol. Fysiek zware arbeid vraagt om een langere hersteltijd. Daarnaast is het werkgeversbeleid cruciaal. Hoe flexibel is de werkgever? Veel borstkankerpatiënten bouwen hun werk geleidelijk op via een reïntegratietraject. Wat kan je als werkgever doen en waar houd je best rekening mee?
Tien tips voor werkgevers
Een goed reïntegratiebeleid verhoogt de kans op een duurzame terugkeer en voorkomt uitval door overbelasting na een langdurende afwezigheid door (borst)kanker. Een werkgever kan veel doen.
1.Voorbereiding vóór de terugkeer: onderhoud contact en informeer regelmatig informeel hoe het gaat.
2. Bespreek noden en wensen. Plan een gesprek met de werknemer en de bedrijfsarts om te kijken wat mogelijk is van zodra werkhervatting ter sprake kan komen.
3. Toon begrip en besef dat herstel fysiek en mentaal zwaar is. Angst voor herval en vermoeidheid spelen de werknemer vaak parten. Concentratieproblemen zijn daarvan het gevolg.
4. Indien mogelijk is deeltijds opstarten wenselijk. Bied de mogelijkheid om te starten met enkele uren per week en bouw langzaam op.
5. Minder stressvolle of fysiek zware taken kunnen helpen om opnieuw het ritme te vinden. Overleg met collega’s hoe het werk op de werkvloer eventueel herverdeeld kan worden.
6. Wees flexibel. Iedere kankerpatiënt moet regelmatig op medische controle, doorgaans tijdens de werkuren.
7. Sensibiliseer collega’s om een oogje in het zeil te houden.
8. Eventueel kan het nuttig zijn om een vertrouwenspersoon aan te duiden.
9. Check of ergonomische aanpassingen wenselijk zijn bij fysieke beperkingen zoals een dikke arm bijvoorbeeld.
10. Plan gesprekken in waarbij geëvalueerd wordt hoe het gaat en of de werkbelasting aanpassingen vraagt.
Zelfstandigen
In België bestaan er duidelijke verschillen tussen werknemers en zelfstandigen wat de duur en impact van de arbeidsongeschiktheid betreft. Over het algemeen hervatten zelfstandigen het werk sneller dan werknemers. Zelfstandigen hebben meestal geen doorlopende inkomsten en moeten sneller weer aan het werk om financieel rond te komen, tenzij ze een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. Daartegenover staat dat ze vaak wel hun eigen werktijden en -tempo bepalen, waardoor ze eerder kunnen starten met lichte werkzaamheden. Ze hebben meer autonomie in hun herstelproces.
Content volgens thema
Gerelateerd
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!