Kevin Menajang - chemo thuis

Chemotherapie kan sinds kort ook thuis

Behandeling Kenniscentrum Borstkanker

11/07/2023 - Patiënten die chemotherapie krijgen, kunnen ervoor kiezen om, na twee kuren in het ziekenhuis, de chemotherapie thuis verder te zetten vanaf de derde kuur. Op voorwaarde dat de behandelende arts en de huisarts akkoord gaan. De thuisbehandeling wordt gecoördineerd door het ziekenhuis en wordt sinds 1 juli 2023 terugbetaald.

Chemotherapie wordt meestal toegediend in een dagziekenhuis. Hoe vaak je chemo moet krijgen, en hoelang de toediening duurt, hangt af van de soort kanker, het doel van de behandeling (soms wordt chemo voor de operatie gegeven) en van hoe jouw lichaam op de medicatie reageert. In de meeste gevallen ben je per chemokuur een aantal uren in het ziekenhuis. Ook wordt aanbevolen vervoer te regelen, zodat iemand je naar huis kan brengen mocht je je niet goed voelen.

Wanneer je een hele reeks kuren moet krijgen, komt er wel wat rompslomp bij kijken. Daarom is het voor veel patiënten een verademing als een zorgteam van het ziekenhuis aan huis komt voor de chemokuur. Sinds 1 juli 2023 is hiervoor een terugbetaling voorzien die zo’n thuisbehandeling mogelijk maakt. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Wel zijn er enkele voorwaarden: zo moeten de eerste twee behandelingen steeds in het ziekenhuis gebeuren. En de thuisbehandeling moet in overleg met specialist, huisarts en patiënt gebeuren. Thuis hoeft niet noodzakelijk een privé-woning te zijn. Het kan ook gaan om een zorginstelling, zoals een woonzorgcentrum of een instelling voor personen met een handicap. Overigens hoef je als patiënt geen gebruik te maken van deze nieuwe mogelijkheid, mocht je toch liever naar het ziekenhuis gaan.

Meer info vind je hier: https://vandenbroucke.belgium.be/nl/vanaf-1-juli-kan-een-antibioticakuur-chemotherapie-ook-bij-je-thuis

'Je nieuwe haren na chemo'

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief