Terugbetaling Trodelvy

Nieuw geneesmiddel voor uitgezaaide triple-negatieve borstkanker wordt terugbetaald

Behandeling Kenniscentrum Borstkanker

05/01/2023 - Het farmaceutisch bedrijf Gilead Sciences meldt dat haar beloftevol medicijn Trodelvy® dat de overleving van vrouwen met een uitgezaaide triple-negatieve borstkanker verbetert, sinds 1 januari 2023 wordt terugbetaald.

Trodelvy®, dat in 2022 nog bekroond werd met de Galenusprijs, een jaarlijkse prijs voor een beloftevol nieuw geneesmiddel uitgereikt door weekblad Artsenkrant, is een grote troef voor vrouwen met een uitgezaaide triple-negatieve borstkanker. Triple-negatieve borstkankers zijn niet gevoelig voor hormoonbehandelingen, waardoor er minder behandelopties zijn. Vaak groeien ze kankers sneller en zaaien ze makkelijker uit. Ze treffen ook eerder jongere vrouwen. Het is bijzonder belangrijk dat farmaceutische bedrijven investeren in geneesmiddelen voor triple-negatieve borstkanker, terwijl die veel minder voorkomt dan de hormoongevoelige borstkankers.

Trodelvy® heeft een betere invloed op de overleving in vergelijking met klassieke chemotherapie die gebruikt wordt voor uitgezaaide triple-negatieve borstkanker. Uit vergelijkend onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld vijf maanden langer overleven, al blijven ze ook niet gespaard van vervelende nevenwerkingen, waaronder diarree en een vermindering van witte bloedcellen, waardoor de vatbaarheid voor infecties vergroot.

Trodelvy® is een antistof gekoppeld aan een geneesmiddel. Het bestaat in een poeder dat via een infuus wordt toegediend. Zonder terugbetaling kost één flacon 1.058 euro. Dankzij de nieuwe terugbetaling door de ziekteverzekering, is het middel voortaan toegankelijk voor iedereen die het nodig heeft.

Wie interesse heeft, kan hier de goedgekeurde bijsluiter vinden: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/trodelvy-epar-product-information_nl.pdf

Lees ook: Nieuw medicijn voor uitgezaaide, triple-negatieve borstkanker bekroond

Deel het artikel via

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief