Restorative yoga in nature

Restorative Yoga: welbevinden, innerlijke rust en zelfvertrouwen herwinnen in de strijd tegen kanker

Diagnose Na borstkanker Psychosociale zorg

5/05/2022 - Als we de diagnose van kanker te horen krijgen, veroorzaakt dat nieuws een innerlijke storm. We worden overweldigd door stress en bezorgdheid en hebben het moeilijker om onze emoties in toom te houden. Hoe onze innerlijke rust terugwinnen en loskomen van gedachtes over de ziekte? En als we na een operatie of een specifieke behandeling niet meer kunnen sporten of een dynamische activiteit uitoefenen, welke zachte methodes kunnen dan helpen? Hoe leren we diepgaand te herstellen?

Wat is Restorative Yoga?

Onder die de softe methodes zoals yoga en meditatie is er ook Restorative Yoga, herstellende yoga. Deze zachte, passieve vorm van yoga werd ontwikkeld door Dr. Judith Hanson Lasater, fysiotherapeut, psycholoog en eminent yogalerares. Door in een bepaalde houding de organen open te stellen, krijgen de lichaamscellen een betere zuurstoftoevoer, waardoor de verschillende systemen van het lichaam weer beter in evenwicht komen. Op die manier versterkt het immuunsysteem en bouwt de patiënt zijn vitaliteit weer op.

In de praktijk

De patiënt wordt in een zeer comfortabele houding geplaatst en ondersteund door een aantal hulpmiddelen (dekens, bolsters, yogablokken, elastieken, stoelen) om zo het spierstelsel te helpen ontspannen en het parasympatisch zenuwstelsel te activeren, een systeem dat ontspanning en regeneratie bevordert. Met behulp van de verschillende steunmiddelen voelt de patiënt zich veilig bij het uitvoeren van de houding. De geest komt tot rust en een diepe ontspanning treedt in. Men leert zijn gevoelens en gewaarwordingen te observeren, ze makkelijker te aanvaarden en bij een moeilijke emotie minder reactief te zijn. Zo werpen we een mildere blik op ons lichaam en ontwikkelen ons vermogen tot zelfcompassie. Dankzij de bewuste ademhaling raken we meer verankerd in het huidige moment en vermindert de angst. Restorative Yoga is dus ook een meditatieve praktijk die helpt om negatieve gedachten te bannen. Door te focussen op de diepe ademhaling halen we de aandacht weg van de pijn, wat ons in staat stelt om er beter mee om te gaan. Deze zachte yoga kan ook in bed beoefend worden, als we erg moe zijn na een medische behandeling.

Om een zeer diepe ontspanning te bereiken, is Restorative Yoga gebaseerd op 5 pijlers.

5 fundamentele pijlers

-Onbeweeglijkheid: als het lichaam niet beweegt is, kalmeert onze geest. Leren om niets te doen en gewoon te ‘zijn’ helpt ons te verhelderen wat onze noden zijn.

-Warmte: als we het koud hebben, kan het lichaam zich niet ontspannen, dus gebruiken we dekens om een behaaglijke cocon te creëren.

-Duisternis: de kalmte in onze geest wordt dieper met minder prikkels, zoals licht. Onze ‘rust’-stand wordt dan geactiveerd.

-Tijd: dankzij de ondersteuning kunnen we langer een houding aanhouden, zodat de geest tot rust kan komen. Zo bouwen we ons energieniveau weer op. De duur van de houdingen varieert van 3 tot 30 minuten, maar we respecteren onze eigen grenzen.

-Stilte: de leraar begeleidt de patiënt bij het begin van de houding. Daarna maakt men plaats voor stilte, zodat de innerlijke rust zijn plaats in het lichaam inneemt. Het is een prachtig leerproces om je innerlijke thuis en levenskracht te vinden.

Een betere levenskwaliteit voor patiënten

Dankzij Restorative Yoga neemt de stress, angst en vermoeidheid als gevolg van ziekte en behandelingen af. Men is meer uitgerust na het slapen en er zijn minder problemen met slapeloosheid. Door langer in een houding te blijven en dankzij de ademhalingsoefeningen verbetert het concentratie- en aandachtsvermogen en laten we alles veel makkelijker los. Onze stemming verbetert, ons gevoel van eigenwaarde neemt toe en het optimisme keert terug, waardoor het risico op depressie afneemt.

Wat betreft de neveneffecten van de kankerbehandelingen helpen specifieke houdingen die de lymfatische circulatie optimaliseren, om zo lymfoedeemproblemen te voorkomen en te verminderen. Via zachte oefeningen uitgevoerd in die houdingen herovert de patiënt ook mobiliteit in verschillende delen van het lichaam.

Restorative Yoga is tegelijk een belangrijke bondgenoot om patiënten op weg te helpen om weer aan het werk te gaan. Veel patiënten in remissie voelen zich nog erg moe en deze yoga-oefeningen zullen hen helpen om weer energie te krijgen. Door Restorative yoga te combineren met positieve visualisatieoefeningen (oefeningen uit de sofrologie) kunnen patiënten weer sereen en vol zelfvertrouwen het werk opnemen. Ook de angst en bezorgdheid om weer aan de slag te gaan zullen verminderen.

Door de eigen gezondheid in handen te nemen herwint de patiënt kracht en autonomie, of men nu thuis oefent of in groepssessie. Met Restorative Yoga zet hij of zij zichzelf op de eerste plaats en kiest ervoor om beter in het huidige moment, in het nu te leven.

Restorative Yoga ondersteunt de patiënt dus op lichamelijk en emotioneel niveau. Zo bevordert het de genezing en helpt bij het behoud van levenskwaliteit.

Boeken

Restorative Yoga for breast cancer recovery, Diana Ross.

Relax and Renew, Judith Hanson Lasater

Restorative Yoga, Lou de Vitry en Marie Guyot

Getuigenissen website kleiner formaat 1
Lees meer: kanker als motor van verandering

Deel het artikel op:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief