Ik ben zorgverlener
Wanneer een patiënte de diagnose borstkanker te horen krijgt, wordt alles even stil. Vele vragen steken al snel de kop op: Wat gaat er allemaal gebeuren? Hoe kom ik hieruit? En wat met mijn werk? Werk kan in deze moeilijke periode een houvast zijn voor je patiënte. Sommigen willen hun job misschien koste wat het kost blijven uitvoeren tijdens de behandelingen, terwijl anderen het wat rustiger aan willen doen of helemaal willen stoppen. Waar je patiënte uiteindelijk ook voor kiest, het is belangrijk dat zij met jou kan praten over de veranderingen die de diagnose met zich meebrengt.
De volgende artikels, tips en adressen helpen je om (ex-)borstkankerpatiëntes nog beter te begeleiden bij de diagnose, de behandeling en het herstel. Zo kan jij er mee voor zorgen dat zij een hartverwarmende nieuwe start tegemoet gaat.
Diagnose
4 aandachtspunten na de diagnose
Nadat je patiënte de diagnose borstkanker te horen kreeg, zijn er veel onzekerheden en vragen die opkomen: Welke stappen moet ik ondernemen? Welke instanties moet ik contacteren? Hier vind je alvast enkele zaken die je je patiënte zeker kan meegeven.
Behandeling
4 aandachtspunten voor tijdens de behandeling
Het is van belang je patiënte gedurende de behandeling zo goed mogelijk met raad en daad bij te staan. Hier vind je alvast enkele belangrijke aandachtspunten die je je patiënte tijdens haar behandeling zeker kan meegeven.
Back to work
Jouw patiënte terug aan het werk
De behandeling is achter de rug en je patiënte voelt zich klaar om opnieuw aan de slag te gaan. Het is belangrijk om je patiënte daarin bij te staan en openlijk met haar te communiceren over wat de volgende stappen zijn. Hier vind je enkele tips om je patiënte te helpen bij haar nieuwe eerste stappen terug op de werkvloer.
Toon je engagement!
Al 0297 keer ondertekend
Grijp je kans om mee het verschil te maken en steun een patiënt in de strijd tegen borstkanker.
Brochure
Download hier de gratis brochure voor zorgverleners: 'Help je patiënte om zich terug als een vis in het water te voelen'.
Nuttige links
De website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg bevat interessante informatie over arbeidsongeschiktheid. Meer info over werkhervatting vind je in de brochure “Terug aan het werk na een lange afwezigheid om medische redenen”. De VDAB maakt je patiënte graag wegwijs in trajectbegeleiding en het aanvragen van loopbaancheques. Coaching en loopbaanbegeleiding tijdens en na kanker: Rentree Als je geen zicht hebt op wie de arbeidsarts van je patiënte is, dan kan je dat opzoeken via het SEED-platform. Bij het RIZIV kan je terecht voor vragen over terugbetalingen, arbeidsongeschiktheid en socio-professionele herintegratie.Ga zeker ook te rade bij je ziekenfonds voor informatie over terugbetalingen en arbeidsongeschiktheid.
Bij financiële zorgen kan je patiënte zich richten tot de sociale dienst van het ziekenfonds of tot het OCMW van de gemeente.
Tijdens en na een ernstige aandoening kan iemand veel stress ervaren. Mindfulnesstraining reikt tools aan om daar beter mee om te gaan. Lichaam, gevoelens, gedachten en communicatie zijn daarbij belangrijke thema’s.
Het boekje ‘Werken is genezen’ van prof. Dr. Godderis geeft de opties van je patiënte en de voor-en nadelen van (blijven) werken vanuit een gefundeerde invalshoek weer.