Als een arts borstkanker krijgt
Na borstkankerSofie De Vuysere is arts met specialisatie medische beeldvorming. Ze kreeg 20 jaar geleden, op 33-jarige leeftijd, de diagnose borstkanker. In haar boek ‘In eigen boezem’ beschrijft ze hoe zij de rollercoaster beleefde en overleefde, hoe de geneeskunde in die jaren veranderde en wat yoga kan betekenen.
In eigen boezem – een gids bij de behandeling van borstkanker, is een bijzonder boek, waarin Sofie De Vuysere op een wetenschappelijk onderbouwde en heldere manier informeert over borstkanker en dat afwisselt met persoonlijke ervaringen hoe de kanker haar leven een andere wending gaf. Het boek is bedoeld als gids bij het behandeltraject van borstkanker en doet alle daarbij behorende stappen op een zeer toegankelijke manier uit de doeken. De hoofdstukken volgen op een chronologische manier het hele traject, te beginnen bij medische beeldvorming en diagnostiek, vervolgens diverse hoofdstukken over alle mogelijke aspecten van de behandeling en tot slot gaat Sofie uitgebreid in op de langetermijneffecten van de therapie.
Chemobrein en andere ongemakken
‘In dat eerste zware jaar heb je heel wat bezoeken aan het ziekenhuis gebracht, je hebt vele watertjes doorzwommen en je actieve leven on hold gezet,’ schrijft ze. ‘Alles met één doel: overleven.’ De therapieën gaan echter niet in de koude kleren zitten, zowel mentaal als fysiek. Net als vele andere borstkankerpatiënten dacht dokter De Vuysere dat ze na het behandeltraject de draad van haar leven gewoon weer zou kunnen oppikken, maar dat bleek toch niet zo makkelijk. In haar boek gaat ze daarom uitgebreid in op langetermijneffecten zoals chemobrein, de mechanismen die hier aan de basis liggen en hoe je je kan wapenen tegen de vermoeidheid, vergeetachtigheid en concentratiestoornissen. Er blijkt zelfs specifieke training te bestaan voor de cognitieve veranderingen eigen aan een chemobrein. ‘Inzicht in de werking van je hersenen helpt, maar ook fysieke beweging is efficiënt om cognitieve veranderingen na de borstkankertherapie aan te pakken.’
Tegen de gewrichtsklachten die vaak voorkomen bij hormoontherapie bestaat er weinig medicatie, maar ook hier kan bewegen soelaas brengen. Idem voor de menopauze, die vrouwen ofwel overvalt door de antihormoontherapie of waar ze vroeg of laat toch mee geconfronteerd worden, ook als ze geen antihormonen nodig hebben. Wie borstkanker heeft gehad, komt meestal niet in aanmerking voor hormoonsubstitutieherapie. Wat kan je wel doen? Opnieuw wordt bewegen als hulpmiddel gepromoot.
Dagelijkse wandelingen zijn non-negatiable
Een belangrijk deel van het boek ‘In eigen boezem’ gaat over het belang van beweging, iets waarvan Sofie De Vuysere duidelijk zelf doordrongen is. ‘Beweging in de vorm van simpele dagelijkse activiteiten zoals wandelen en in de vorm van gestructureerde begeleide programma’s is nodig voor de revalidatie na de therapie,’ klinkt het. Maar hoe begin je daaraan als sporten nooit jouw ding was? Voor Sofie zelf was yoga een eyeopener. ‘Yoga is rustiger dan sporten, je kan het op je eigen tempo doen en je komt mentaal tot rust. De nadruk ligt op ontspanning en stretching, terwijl je je spieren sterker maakt.’ Dokter De Vuysere werd naast haar werk als radiologe yogalerares, specifiek voor (ex-)borstkankerpatiënten. Veel vrouwen gaan na hun borstkankertraject op zoek naar complementaire therapieën. Yoga is daar perfect voor: het verbetert je kwaliteit van leven, je fysieke en mentale welzijn en je slaapkwaliteit. Sofie stelt haar yogalessen voor ex-borstkankerpatiënten met veel zorg samen. De oefeningen worden individueel aangepast. De lessen zijn ontspannen: niets moet, alles kan, geen stress. De gloed waarmee Sofie De Vuysere yoga beschrijft in haar boek zal ongetwijfeld (ex-)kankerpatiënten over de streep trekken om meer te bewegen. Het helpt om je leven opnieuw op de rails te zetten.
In eigen boezem, een gids bij de behandeling van borstkanker. Dr. Sofie De Vuysere.
Horizon, 2024, 22,99 euro. Meer info: www.horizon.be
Content volgens thema
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!