Feiten over borstkanker
Cijfers en feitenWanneer je het verdict ‘borstkanker’ te horen krijgt, blijf je achter met veel vragen. Hoe komt het dat juist ik met borstkanker te maken krijg? Hebben beweging, het drinken van alcohol of het slikken van de pil een effect op mijn risico op borstkanker? Wij zetten enkele feiten op een rij die elke vrouw zou moeten kennen.
1. De meeste borstkankers ontstaan door toeval.
Slechts een kleine minderheid (8- 10%) van de borstkankers is erfelijk genetisch. Het begrip toeval wijst op het feit dat het ontstaan van borstkanker meestal te wijten is aan de combinatie van een groot aantal factoren waarvan het relatieve belang bij de individuele borstkankerpatiënt moeilijk te bepalen is.
2. Op latere leeftijd kinderen krijgen, vergroot de kans op borstkanker.
Vrouwen die geen voldragen zwangerschap hebben gehad of vrouwen die na de leeftijd van 30 jaar bevallen, hebben een hoger risico op borstkanker in vergelijking met vrouwen die voor hun 30ste bevallen. Wanneer borstcellen ontwikkelen tijdens de adolescentie, zijn ze onvolwassen en zeer actief tot de eerste voldragen zwangerschap. De onrijpe borstcellen reageren op het hormoon oestrogeen en hormoonverstorende chemicaliën in producten. Je eerste voldragen zwangerschap maakt de borstcellen volgroeid en zo groeien ze op een meer regelmatige manier. Dat is de belangrijkste reden waarom zwangerschap vrouwen helpt beschermen tegen borstkanker. Zwanger zijn vermindert ook je totale aantal levenslange menstruatiecycli - wat misschien ook een reden is waarom eerdere zwangerschap een beschermend effect lijkt te bieden.
Het blijkt dus dat hoe later vrouwen hun eerste kind krijgen, hoe groter de kans op borstkanker is. Natuurlijk is dat niet de enige oorzaak en verschilt het risico op borstkanker van persoon tot persoon. Het is natuurlijk niet zo dat als je later aan kinderen begint, de keuze maakt om geen kinderen te krijgen of als je er geen kan krijgen, je automatisch borstkanker zal hebben.
3. Regelmatig bewegen verkleint de kans op borstkanker.
Vrouwen die regelmatig lichamelijk actief zijn, verlagen hun kans op borstkanker. Het gaat daarbij niet alleen om sporten, maar ook om alledaagse lichamelijke activiteiten zoals wandelen, tuinieren, huishoudklusjes en activiteiten op het werk. Een evenwichtige levensstijl, waar beweging een belangrijk onderdeel van is, verlaagt namelijk de kans op borstkanker aanzienlijk. Dat is ook de reden waarom Pink Ribbon jaarlijks De Roze Mars organiseert. Ons doel? Gedurende een hele maand minstens 10.000 stappen per dag zetten. Meer informatie op: www.derozemars.be.
4. Een vroege opsporing van borstkanker geeft meer kans op een succesvolle behandeling.
Dat klopt en daarom is het belangrijk om met klachten of symptomen naar de huisarts te gaan! Als je een van de alarmsignalen van borstkanker ontdekt, is het belangrijk om je dokter daarover te raadplegen.
5. Overgewicht na de overgang of menopauze verhoogt de kans op borstkanker.
Uit onderzoek blijkt dat overgewicht na de overgang inderdaad gepaard gaat met een hogere kans op borstkanker.
6. Hormonen tegen overgangsklachten zorgen voor een verhoogd risico van borstkanker.
Hormonen tegen overgangsklachten die langer dan 5 jaar worden gebruikt, verhogen de kans op borstkanker. Voor sommige vrouwen kan de menopauze een belangrijke impact hebben op hun levenskwaliteit en de beslissing voor de behandeling zal op individuele basis genomen worden in overleg met haar arts.
7. Een knobbeltje in de borst is de meest voorkomende verandering bij borstkanker.
Vaak is een knobbeltje een onschuldige afwijking, vooral bij jonge vrouwen. Het voelen van een knobbeltje is wel een reden om naar de huisarts te gaan.
8. Minder alcohol drinken, verkleint de kans op borstkanker.
Een vrouw die gedurende een lange periode dagelijks meer dan 1 glas alcoholische drank nuttigt, verhoogt haar kans op borstkanker met 7 tot 9%. Er wordt aangeraden om gemiddeld niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken.
9. Het slikken van de pil verhoogt de kans op borstkanker.
Het risico dat het nemen van de pil borstkanker veroorzaakt is zeer klein. Het risico op borstkanker wordt namelijk licht verhoogd bij het innemen van de pil, maar neemt weer af na het stoppen met de pil.
Met dank aan Professor Jan Lamote voor zijn medewerking aan dit artikel.
Content volgens thema
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!