Het belang van borstkankerscreening
OpsporingHoe vroeger borstkanker wordt ontdekt, hoe minder ingrijpend de therapie en hoe meer kans op genezing. Omdat borstkanker vooral voorkomt bij vrouwen na de menopauze, worden vrouwen tussen 50 en 69 sterk aangemoedigd om zich om de twee jaar te laten screenen.
Dat kan gratis, als je aangesloten bent bij een ziekenfonds, en gebeurt in een ziekenhuis of in één van de speciale bussen met mammografie-apparatuur. Vooral voor traag groeiende tumoren blijkt dit heel efficiënt. Ondanks de intense sensibilisering neemt op dit moment hooguit de helft van alle vrouwen tussen 50 en 69 deel aan dit screeningprogramma.
En jongere vrouwen?
Jongere vrouwen aanzetten om zich regelmatig met een mammografie te laten testen, blijkt echter niet efficiënt te zijn. Bij vrouwen voor de menopauze is het borstweefsel minder transparant dan bij oudere vrouwen, waardoor met een mammografie een knobbeltje of afwijking niet zo zichtbaar zal zijn. Bij dit soort onderzoeken is het belangrijk om alle aspecten in overweging te nemen: de kosten, de mogelijke impact van röntgenstralen op het lichaam, enz. Uiteindelijk zal niemand voor zijn plezier X-stralen toedienen aan een patiënt, je moet dus de voor- en de nadelen tegen elkaar afwegen. Bij jongere vrouwen wegen de nadelen te zwaar door, bij 50-plussers geeft het screeningsprogramma juist meer kans op overleving.
Kun je jezelf ‘screenen’?
Een aantal jaren geleden werden we aangeraden onze borsten ter preventie maandelijks zorgvuldig te betasten. Onderzoek wijst nu echter uit dat jezelf maandelijks screenen statistisch gezien weinig heeft bijgedragen tot het dalen van borstkankersterfte. Integendeel, het geeft vrouwen een vals gevoel van veiligheid (want sommige kankers kun je niet zelf voelen) en vaak ook onnodige stress (want vele knobbeltjes blijken geen kanker te zijn).
De meerderheid van alle gezwellen worden inderdaad ontdekt door vrouwen zelf, maar eerder door toeval dan door de maandelijkse zelfscreening. Daarom wordt nu eerder aangeraden om een algemeen borstbewustzijn te ontwikkelen: hoe beter je je lichaam en je borsten kent, hoe sneller je bij het douchen of kleden veranderingen zult opmerken. Is er iets aan je borsten veranderd, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts. Niet elk signaal hoeft een teken van kanker te zijn, maar de arts kan je uitsluitsel geven of je doorverwijzen naar een specialist om zeker te zijn.
Let zelf op deze alarmsignalen
- Een knobbeltje of zwelling in je borst
- Een verandering of afwijking aan de vorm van je borst
- Een afwijking van je tepel (eczeem, intrekking, vochtverlies uit je tepel)
- Een kleurverandering van je huid
- Een intrekking van je huid of putjes in je huid (sinaasappelhuid)
- Een zwelling van je lymfeklieren rond je borst (ook je oksels, aan je sleutelbeenderen…)
- Een ongewone pijn aan of in je borst
Wil je graag meer te weten komen over borstkanker?
Bezoek dan onze pagina 'Over borstkanker'.
Bron: Pink Ribbon magazine 2014
Content volgens thema
Meer Over borstkanker
Voormalig topmodel Elle MacPherson met borstkanker weigert chemotherapie 7 oktober 2024 De man van Veerle had borstkanker 3 oktober 2024 Dr. Marleen Finoulst, coördinator kenniscentrum borstkanker Pink Ribbon 25 september 2024 Borstkankerscreening bij oudere vrouwen leidt vaker tot overdiagnose 26 augustus 2024 Alles over borstkankerDoe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!