Drie misvattingen over borstkanker
Behandeling Na borstkanker28/02/2022 - Volgend op het artikel '1 vrouw op 3 kijkt niet graag naar eigen boezem', geven we nog drie misvattingen mee over borstkanker.
Misvatting 1
Vroeger betekende borstkanker dat je je borst kwijtraakte door amputatie. De voorbije decennia wordt veel meer ingezet op borstsparende operaties, waarbij enkel de tumor en een rand omgevend weefsel wordt weggenomen. Nog steeds leeft de idee dat de overleving beter is na een borstamputatie dan na een borstsparende ingreep. Dat is een fabel. Er is altijd een risico op herval, ook na een volledige borstamputatie. Wanneer borstkanker terugkeert, dan waren er op het moment van de operatie reeds kankercellen uitgezwermd in het lichaam die niet konden worden opgespoord. Herval is zelden het gevolg van achtergebleven kankercellen in de geopereerde borst.
Misvatting 2
Drie op de 10 vrouwen geloven dat er jaarlijks meer vrouwen sterven aan borstkanker dan aan hart- en vaatzieken. Dag is een misvatting. In België sterven meer vrouwen door hart- en vaatziekten dan door alle kankers samen. Onder de kankersterfte is borstkanker wel de grootste doodsoorzaak, omdat zoveel vrouwen borstkanker krijgen. Het merendeel overleeft de ziekte.
Misvatting 3
De helft van de vrouwen denkt dat borstkanker vooral een kwestie van erfelijkheid is. Dat is niet zo. In werkelijkheid is 1 op de 10 borstkankers echt erfelijk en bestaat er voor 1 op de 3 een familiale aanleg. Bij erfelijke borstkankers is er sprake van een defect gen (een borstkankergen) dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. In geval van een familiale aanleg hebben meerdere hoofdzakelijk eerstegraadsverwanten op relatief jonge leeftijd borstkanker gehad. Wanneer je tante of grootmoeder op 75-jarige leeftijd borstkanker krijgt, heeft dan nauwelijks impact op jouw risico. Voor de meeste vrouwen met borstkanker geldt dat er geen naast familielid is met de ziekte.
Commentaar Birgit Carly, borstchirurge en coördinator borstkliniek Sint-Pieterziekenhuis Brussel: “De resultaten tonen hoe moeilijk het is om juiste medische informatie over te brengen aan de bevolking. Al het fake news maakt het er niet makkelijker op.”
Deel het artikel hier:
Content volgens thema
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!