Person holding a hand cream 3059398

Tips om je goed in je vel te voelen tijdens een borstkankerbehandeling

Behandeling

De diagnose van borstkanker is niet makkelijk te verwerken. Je moet je meteen voorbereiden om met alle kracht te vechten tegen de ziekte en soms zware behandelingen ondergaan om te genezen. Denk aan chemotherapie, chirurgie, radiotherapie en hormoontherapie... Tijdens deze behandelingen krijgt je lichaam veel te verduren. Daarom hebben de Pink Ribbon redactrices op basis van hun ervaring nuttige tips verzameld om jou te helpen deze tijd zo goed mogelijk door te komen.

Wanneer je als borstkankerpatiënt behandelingen moet ondergaan, kunnen onderdelen van je lichaam zoals de huid, nagels of bloedsomloop aangetast worden. Hoewel deze bijwerkingen nooit aangenaam zullen worden, zijn er wel manieren om ze de baas te kunnen. De Pink Ribbon redactrices hebben hieronder per lichaamsdeel hun tips & tricks verzameld. Deze tips zijn helaas geen wondermiddelen, maar wie weet kunnen ze jou helpen. De redactrices putten vooral uit hun eigen ervaring, dus ga vooral op zoek naar wat voor jou goed werkt!

Huid

Radiotherapie kan heel hard zijn voor jouw huid en als het op de huid aankomt, is voorkomen beter dan genezen. De huid is gevoelig dus is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden en producten te gebruiken die het niet te veel belasten.

  • Gebruik in de douche bij voorkeur enkel producten zonder zeep, parfum of alcohol
  • Aan te raden bij gezichtverzorging: micellair water of miccelaire gelei. Deze reinigingsproducten zijn minder hard voor jouw huid. Ook best geen katoenen watjes of schijfjes gebruiken want dit irriteert de huid.
  • Hydrateer de huid met vochtinbrengende crèmes aangepast aan een verzwakte huid. Denk hier ook aan producten zonder parfum, alcohol en parabenen.
  • Breng specifieke genezende crèmesvoor Erytheem aan tussen de stralingssessies door.
  • Vergeet niet jouw huid te beschermen met een anti UVA- en anti UVB-zonnebrandcrème met maximale beschermingsfactoren als je in de zon gaat lopen.
  • Kies voor jouw lippen een vettige lippenstiftdat je regelmatig opnieuw kan aanbrengen.

Nagels

Van chemotherapie kunnen je nagels heel broos worden. Je kan er dan jammer genoeg niet veel mee doen want ze scheuren snel. Dit kan heel pijnlijk zijn, dus probeer je dit best te voorkomen.

  • Laat jezelf verwennen met een manicure en/of pedicure voordat je aan de behandeling begint. Gezonde nagels zullen de impact van chemotherapie minder voelen.
  • Gebruik tijdens jouw borstkankerbehandeling specifieke nagellakken die helpen de nagels te verstevigen. Deze kan je één of twee keer per dag aanbrengen.

Neuropathieën

Sommige patiënten hebben na chemotherapie last van neuropathieën of tintelende handen en voeten. Dit is heel vervelend maar koude en warme baden voor handen en voeten kunnen dit dragelijker maken of zelfs neuropathieën voorkomen. Het stimuleert namelijk de doorbloeding.

 • Vul ‘s morgens en ’s avonds een kom met ijswater (water met ijsblokjes) en warm water. Niet te warm natuurlijk, pas goed op dat je je niet verbrandt.
 • Laat je handen en voeten minimaal vijf minuten afwisselend in beide kuipen weken.
 • Opdat het baden goed zal werken, moet je constant en regelmatig zijn.

Haren

Een behandeling met chemotherapie kan haaruitval veroorzaken. Dit is vaak een heel zichtbare bijwerking, waar veel vrouwen het lastig mee hebben. Meestal is deze haaruitval slechts tijdelijk en soms beginnen de haren al tijdens de behandeling weer te groeien. Er zijn echter ook een paar manieren om haaruitval tegen te gaan.

 • Vraag aan de behandelende arts of hoofdhuidkoeling in jouw situatie een mogelijkheid is. Bij deze techniek krijg je een ijshelm die je op je hoofd moet zetten tijdens de behandeling. De koude zorgt ervoor dat de haarzakjes minder aangetast worden door de chemo.
 • Breng na chemobehandelingen regelmatig ricinusolie aan op jouw hoofdhuid en masseer het goed in. De olie stimuleert en versnelt de groei van de haren.

Tanden en mond

Jouw tanden en mond kunnen tijdens de behandeling gevoeliger zijn.

 • Gebruik best een zachte tandenborstel.
 • Gebruik een tandpasta met fluoride, eventueel een niet-irriterende mentholvrije soort. Deze helpt bij het voorkomen van infecties, mondzweren en andere mondletsels
 • Let best ook op met wat je eet. Vermijd voedingsmiddelen die te pikant of te zuur zijn. Denk maar aan citroen, saladedressing of mosterd. Ook Zwitserse kaas, ananas of noten eet je best niet te vaak want deze zijn een bron van mondzweren.

Spijsverteringsstelsel

Ook voor de organen in jouw spijsverteringsstelsel is een kankerbehandeling belastend. Denk maar aan een constipatie of diarree.

 • Geef de voorkeur aan koud voedsel. Dit is namelijk beter verteerbaar.
 • Eet licht om de spijsvertering te bevorderen, bijvoorbeeld door te kiezen voor meerdere kleinere maaltijden. Je lichaam moet meer moeite doen om drie volwaardige maaltijden te verteren.
 • Maak een afspraak met een gespecialiseerde arts om te kijken of voedingssupplementen jou kunnen helpen.

Witte bloedcellen en immuniteit

Chemotherapie vermindert de immuniteit. Je zal dus voorzichtig moeten zijn als je naar buiten gaat. Om geen kou te vatten, om niet naar drukke plaatsen te gaan en om niet in contact te komen met zieke mensen.

 • Vermijd drukke plaatsen zoals het openbaar vervoer of de winkel.
 • Spreek niet af met mensen die verkouden of de griep hebben.
 • Gebruik natuurlijke remedies zoals nonisap en aloë vera.
 • Eet of drink voedingsmiddelen die jouw immuunsysteem effectiever maken, zoals papaja’s.

De strijd tegen kanker is niet gemakkelijk. Het zal een beproeving zijn die veel inspanning, werk en compromissen zal vergen, maar je zal slagen omdat je sterk bent. Hopelijk kunnen bovenstaande tips jou helpen om deze tijd zo goed mogelijk door te komen.

Laat het ons zeker weten als jij nog tips hebt die je tijdens jouw behandeling hebben geholpen via info@pink-ribbon.be!

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief