Ron Lach Pink Ribbon

Uitspraken over borstkanker met onvoldoende bewijs

Cijfers en feiten

Een vrouw op negen krijgt in de loop van haar leven borstkanker. Over de ziekte doen er heel wat uitspraken de ronde die niet altijd kloppen, zeker over factoren die het risico op borstkanker verlagen of verhogen. Op sommige van die vragen kunnen we (nog) geen sluitend antwoord geven en wachten we verder onderzoek af. We lijsten hier alvast enkele beweringen over borstkanker op waar nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor is.

1. Een langdurige lage weerstand kan op (borst)kanker duiden

Immuniteit/weerstand en kanker zijn niet meer weg te denken uit de medische wereld. Congressen, symposia en wetenschappelijke tijdschriften staan vol mededelingen over immuniteit en kanker. Het antwoord op deze vraag is dan ook zeer eenvoudig: ja, het kan. De vraag waarom dat zo is, is echter niet zo eenvoudig te beantwoorden.

Het ontwikkelen van borstkanker betekent niet automatisch dat je weerstand verlaagt. De behandeling van borstkanker kan echter het afweermechanisme van je lichaam verzwakken (vooral bij bepaalde vormen van chemotherapie). Patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, krijgen medicatie ter preventie van afstoting. Deze geneesmiddelen verminderen de immuniteit en bij deze patiënten ziet men een toename van sommige kankers. Een verminderde weerstand gaat dikwijls gepaard met een verminderde functie van de witte bloedcellen, die een rol spelen bij het vernietigen van kankercellen. Er bestaat dus een verband tussen weerstand (immuniteit) en kanker. Verder onderzoek is wel nodig om de juiste verbanden aan te tonen, en iedere persoon heeft natuurlijk zeer persoonlijke weerstandseigenschappen.

2. Als je diabetes hebt, dan heb je ook een verhoogd risico op kanker.

De invloed van diabetes op het risico op borstkanker is een bijzonder moeilijk onderwerp. Diabetes wordt ‘klassiek’ niet als een risicofactor beschouwd. De ziekte heeft echter een zeer grote waaier van effecten op de werking van ons lichaam en de diabetes bevolkingsgroep kent dan ook een grote mate van diversiteit. Diabetes kan aanleiding geven tot obesitas (diabetes type 2) of een verminderde immuniteit, die een rol speelt in het risico op het ontwikkelen van borstkanker. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele studies een (licht) verhoogd risico aantonen van diabetes op het ontwikkelen van borstkanker. Andere studies kunnen dat effect dan weer niet bevestigen.

3. Om borstkanker te vermijden moet je superfoods eten.

Veel soorten superfoods vallen in de categorie groenten en fruit. Superfoods, zoals gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras maar ook bessen, rode druiven, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie, bepaalde noten en donkere chocolade, zouden door een hoog gehalte aan vitamines, mineralen en antioxidanten allerlei positieve effecten hebben op de gezondheid. De gezondheidseffecten van superfoods zijn over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Onderzoek is nodig om het effect van superfoods op borstkanker te bewijzen.

4. Roken veroorzaakt borstkanker.

Een duidelijke relatie tussen roken en borstkanker, zoals bij longkanker of mond- en keelkanker, is niet bewezen. Hoewel sommige studies toch een licht verhoogd risico tonen. Het blijkt echter moeilijk om het zuivere effect van roken op borstkanker te bewijzen. Dat is echter geen reden om niet te stoppen met roken indien je rookt.

5. Hoogsensitieve personen hebben meer kans om borstkanker te krijgen.

Hoogsensitieve personen worden sterker geprikkeld dan gemiddeld. Zo zijn ze gevoeliger voor emoties, pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen. Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze personen een hogere kans hebben op het krijgen van borstkanker.

6. Van stress kan je borstkanker krijgen.

Er is en wordt veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en het ontstaan van kanker. Hieruit is tot nu toe geen verband gebleken.

7. Extra vitamines kunnen borstkanker voorkomen.

Er is onvoldoende bewijs om het gebruik van voedings- of vitaminesupplementen aan te bevelen om de kans op kanker te verkleinen.

Met dank aan Professor Jan Lamote voor zijn medewerking aan dit artikel.

Lees ook: Feiten over borstkanker Lees ook: Fabels over borstkanker

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief