National cancer institute 0iz F Vmw J5pw unsplash

Vergeet niet deel te nemen aan het borstkankeronderzoek

Cijfers en feiten Stichting Kankerregister

30/06/2022 - Stichting Kankerregister maakte bekend dat het aantal nieuwe kankerdiagnoses tijdens de maand april 2020 met 44% is gedaald ten opzichte van april 2019. Naar aanleiding van Covid-19 werd het bevolkingsonderzoek, dat een tijdige opsporing van risico's of ziekten in kaart brengt om erger te voorkomen en zo de kans op genezing te verhogen, tijdelijk stilgelegd. Wat duidelijk resulteerde in minder gestelde diagnoses. Wij roepen mensen op alsnog werk te maken van het geplande onderzoek en deel te nemen aan een borstkankerscreening.

Het bevolkingsonderzoek heeft twee tot drie maanden stilgelegen, waardoor er in april minder diagnoses borstkanker zijn gesteld. Zo maakt Stichting Kankerregister bekend dat er een daling van 48% is voor alle leeftijden en 51% bij de screeningsleeftijd 50 tot 69 jaar. Wij benadrukken dat er nog geen reden is tot paniek. Intussen is het bevolkingsonderzoek borstkanker opnieuw opgestart en vrouwen die een afspraak hadden tussen 16 maart en 28 juni zullen met voorrang ingepland worden. Iedereen van wie de afspraak geannuleerd werd, zal een nieuwe uitnodigingsbrief toegestuurd krijgen. Wij willen het belang van deze screening beklemtonen en vrouwen warm maken om alsnog deel te nemen en in te gaan op de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Daarnaast roepen wij ook op om zelf alert te blijven. Bekijk regelmatig je borsten, zodat je zelf elke afwijking opmerkt. Hoe vroeger je borstkanker opmerkt, hoe minder ingrijpend de behandeling en hoe groter de kans op overleving. Twijfel je? Check de 9 alarmsignalen op de Pink Ribbon website of raadpleeg je huisarts!

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief