Wereldwijd is 1 kanker op 10 een borstkanker
Kenniscentrum Borstkanker29/02/2024 - Tegen 2050 zal het aantal kankergevallen wereldwijd fors toenemen, dat meldde de Wereldgezondheidsorganisatie op 4 februari, Wereldkankerdag. Borstkanker staat op de tweede plaats, na longkanker.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde een rapport over onderzoek naar kanker in 115 landen in de wereld. Op dit moment is longkanker de meest voorkomende en ook de meeste dodelijke kanker. Borstkanker staat op de tweede plaats met 11,6 % van alle kankers. Dat betekent dat ongeveer één op de tien kankers in de wereld een borstkanker is. In veel westerse landen, waaronder België, staat niet longkanker aan de top, maar wel borstkanker en prostaatkanker. Het risico op borstkanker is dubbel zo groot in westerse landen dan in ontwikkelingslanden, omdat vrouwen hier later kinderen krijgen, minder kinderen op de wereld zetten, minder lang borstvoeding geven en gemiddeld een hogere levensverwachting hebben. Borstkanker treft vooral vijftigplussers. Anderzijds sterven westerlingen minder door borstkanker. De overlevingskansen zijn veel beter dan in ontwikkelingslanden. In heel wat landen worden kankerbehandelingen bijvoorbeeld niet terugbetaald of zelfs niet aangeboden.
Oorzaken
De WHO verwacht in de komende decennia een sterke toename van het aantal kankergevallen. Tegen 2050 zouden er ruim driekwart meer kankers zijn dan in 2022. Deze toename heeft vooral te maken met de vergrijzing: de wereldbevolking wordt ouder en kanker treft vooral ouderen. Een andere reden zijn de ongezonde leefgewoonten, zoals roken en alcoholconsumptie, die meer en meer worden overgenomen door armere landen. Maar ook als je invloed van de vergrijzing buiten beschouwing laat, neemt het aantal kankers bij ons toe. Dat zou te maken hebben met betere opsporingsprogramma’s, toenemende zwaarlijvigheid (ernstig overgewicht verhoogt het risico op diverse kankers, waaronder borstkanker) en vervuiling. Een geval apart is de toename van huidkanker. Omdat westerlingen vaker per jaar met vakantie gaan en zon opzoeken die ze niet gewoon zijn, stijgt het aantal huidkankers hier pijlsnel.
Ken de alarmtekens
De WHO roept landen op om te investeren in screeningsprogramma’s. Door kanker vroegtijdig te detecteren, gaan de overlevingskansen fors omhoog, zeker voor borstkanker. Als individu is het daarom erg belangrijk om alert te zijn voor alarmtekens van kanker. Kent u de alarmtekens voor borstkanker? Doe de Mammoquiz.be en test je kennis.
Deel dit artikel via:
Content volgens thema
Gerelateerd
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!