Visuals website 37

Anja getuigt hoe ze de diagnose van borstkanker ervaarde

Diagnose Getuigenis

Pinky Pioneer*, Anja geeft een moedige inkijk in hoe zij 3 jaar geleden haar diagnose van borstkanker ervaarde.

Voor Anja begon het allemaal op woensdagochtend 14 juli 2021. Tijdens haar jaarlijkse echografiecontrole wordt ze doorverwezen zonder bijkomende uitleg. Aanvankelijk is ze zich van geen kwaad bewust maar langzaamaan beseft ze dat dit geen goed nieuws zal zijn. Na de punctie volgen er drie dagen vol ongeloof en angst. Er dwalen allerlei enge gedachten door Anja’s hoofd zoals ‘ik ga sterven’. Op vrijdag 16 juli brengt de gynaecoloog dan eindelijk het slechte nieuws, hormonale borstkanker. De dokter doet zijn best om alles uit te leggen, wat er nu zal volgen zijn voornamelijk onderzoeken.

Reactie van de omgeving

Na het verdict, volgde voor deze Pinky Pioneer een nieuw dilemma. Zal ze haar vrienden en kennissen inlichten? Of zal ze zwijgen? De knoop is echter vlug doorgehakt want ze beseft dat ze, zonder de steun van derden, deze rollercoaster niet zal doorkomen. Via haar sociale media, deelt ze een beeld van een Pink Ribbon-lintje en doet ze haar verhaal, zo weet iedereen het meteen en moet ze zich niet ongemakkelijk voelen wanneer ze anderen tegenkomt. Door haar diagnose ontstaan voor deze spring-in-’t-veld haar lichtpuntjes, mensen waarvan ze eerst dacht dat zij er altijd zouden zijn, haken af en mensen waarvan ze het niet had verwacht, blijven de gehele periode langs de zijlijn staan. De lichtpuntjes zijn op twee handen te tellen, maar zitten heel diep in haar hart. Men zegt wel eens “in nood kent men zijn vrienden”.

"De lichtpuntjes zijn op twee handen te tellen, maar zitten heel diep in mijn hart."

Verdere verloop

Aangezien Anja’s diagnose midden in de coronapandemie viel, kon ze nog niet meteen onderzocht worden. Na enkele weken volgt dan eindelijk een onderzoek. In augustus 2021 ondergaat de Pink Ribbon-wandelcoach de langverwachte borstsparende operatie. De kanker wordt verwijderd, evenals 18 lymfeklieren waarvan achteraf ook blijkt dat de sentinelklier is aangetast. Hierdoor dient Anja voor de rest van haar leven een compressiekous en -handschoen te dragen ter voorkoming van een zwelling in haar hand of arm. Ze kan ook geen zware lasten meer tillen en moet voorzichtig zijn voor wondjes.

Draad terug oppikken

Momenteel zijn we bijna 3 jaar verder. De 3-maandelijkse controles werden 6-maandelijkse controles en ondertussen controles na 1 jaar. Buiten de blijvende kinebehandelingen is het leven van Anja terug in de plooi gevallen, al is de schrik voor herval nooit ver weg. Maar de goedlachse Anja probeert om haar leven niet te laten overheersen door angst en ziet het leven rooskleurig. Ze hanteert een gezonde levensstijl en leeft volgens de ‘Sana-methode’ van Sandra Bekkari, namelijk niet roken, geen alcohol, geen toegevoegde suikers en voldoende lichaamsbeweging zoals wandelen samen met haar Pink Ribbon-wandelgroep of yoga. Deze Pinky Pioneer relativeert meer want ze is ervan overtuigd dat toxische stress mede een katalysator was van de ziekte.

"Blijf positief, wat er ook gebeurt. Want gedachten zijn krachten."

Anja heeft ook nog toekomstplannen en wil niet bij de pakken blijven zitten. Op 1 november 2024 wil ze de 6 km Donkmeerloop kunnen lopen. En ze stelt ook niets meer uit. Anja leeft volgens het principe ‘Carpe Diem’, ze reist opnieuw met het vliegtuig, koopt de dingen waar haar hart sneller van gaat slaan, geniet met alle lichtpuntjes in haar leven. Kortom Anja leeft nu aan 200 km/h.

De Pinky sluit graag af met de bemoedigende woorden: “Blijf positief! Wat er ook gebeurt! Want gedachten zijn krachten. En als ik dit kan, kan jij het zeker!”

*Pinky Pioneer: Een Pinky Pioneer is een Pink Ribbon-wandelcoach die samen met zijn/haar leden er regelmatig op uit trekt om te genieten van de natuur.

Nele Reymen: "Blij met mijn nieuwe borsten"

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief