borstkliniek

Erkende borstklinieken: de best mogelijke zorg

Behandeling Cijfers en feiten

09/12/2022 - Wanneer je met borstkanker geconfronteerd wordt, ben je beter af bij een arts die minstens 50 borstkankers per jaar behandelt dan bij zijn collega die er hooguit een paar per jaar ziet. Om die reden wend je je best tot een erkende borstkliniek, waar de expertise rond borstkanker gebundeld wordt.

Iedereen wil de best mogelijke zorg en terecht. Voor borstkanker vind je die in een erkende borstkliniek, waar artsen en zorgpersoneel gespecialiseerd zijn in borstkanker, veel ervaring hebben met de ziekte en op de hoogte zijn van de nieuwste behandelingen en ontwikkelingen. Borstklinieken zijn wettelijk erkende expertisecentra die beschikken over artsen, verpleegkundigen, psychologen en kinesitherapeuten die zich allemaal specialiseren in borstkanker. Zo’n borstkliniek moet jaarlijks een minimum aantal nieuwe borstkankers behandelen om een erkenning te krijgen. Oorspronkelijk, in 2007, waren dat er minstens 150 per jaar, maar die normen zijn ondertussen versoepeld, onder druk van andere ziekenhuizen waar borstkanker ook nog behandeld wordt. Sinds 2013 werden er daarom ook zogeheten coördinerende en satellietborstklinieken opgericht, waar respectievelijk jaarlijks 125 en 60 nieuwe gevallen van borstkanker moeten behandeld worden. Er zijn nog andere criteria waaraan borstklinieken moeten voldoen. Deze hebben met behandeltrajecten, apparatuur en terugbetaling te maken.

Niet verplicht

Met borstkanker kan je ook in ieder ander ziekenhuis terecht. De zorg hoeft er niet minder goed te zijn, veel hangt van de expertise van het aanwezige zorgpersoneel af. Toch hebben ze doorgaans minder ervaring met borstkanker dan in een erkende borstkliniek. Logisch, als je ook veel andere ziekten behandelt. Veel patiënten zijn er niet van op de hoogte dat er een wettelijke erkenning bestaat voor borstklinieken. Je checkt daarom best zelf of het ziekenhuis van jouw keuze ook deze erkenning heeft en dus de best mogelijke zorg kan garanderen. Check daarom best zelf. Je vindt de lijst alle erkende borstklinieken op de website van Europa Donna België: https://www.europadonna.be/nl/dossiers_nl/waar-zijn-de-borstkankerklinieken.html. Bij Europa Donna vind je ook een kaart met alle borstklinieken in België. Het laat toe snel te checken waar de dichtstbijzijnde borstkliniek zich bevindt.

Lees ook: wat doet een borstverpleegkundige? Lees ook: interview borstchirurge Birgit Carly

Deel het artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief