voeding en borstkanker

10 mythes over voeding en kanker doorprikt

Preventie Behandeling Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker

Borstkanker boezemt angst in en mensen willen iets doen om hun risico te beperken. Er circuleren heel wat fabeltjes over voeding en kanker. Pink Ribbon helpt je het kaf van het koren scheiden.

Mythe 1 Suikerarm dieet vermindert het kankerrisico

Suiker (glucose) is de brandstof van alle cellen in het menselijk lichaam, ook kankercellen. Kankercellen verbruiken doorgaans zelfs meer suiker dan gezonde cellen. Wanneer je suiker schrapt van het menu, komen alle lichaamscellen in nood en zal je lichaam spier- en andere cellen afbreken om voldoende suiker te voorzien voor het gezond houden van vitale organen, zoals de hersenen. De suiker die vrijkomt bij de afbraak van cellen, is ruim voldoende om ook kankercellen in leven te houden. Je kan ze niet uithongeren. Overigens zitten groenten en fruit ook vol suikers.

Mythe 2 Vetarme voeding vermindert het kankerrisico

Overgewicht verhoogt het risico op borstkanker. Een vetrijke voeding kan leiden tot overgewicht, maar vet uit je dieet schrappen is niet de beste manier om kanker te voorkomen, zelfs niet om te vermageren. Ook suikers en eiwitten bevatten calorieën en kunnen je dik maken als je er te veel van eet. Vet is nodig voor een goede gezondheid. Bij voorkeur plantaardige vetten.

Mythe 3 Diepgevroren voedsel vermindert je weerstand en verhoogt het kankerrisico

Diepgevroren voedsel bevat soms meer voedingsstoffen dan vers voedsel. Laat je een pak wortelen of een zakje verse sla een week in de koelkast liggen, dan is het aantal vitamines al flink geslonken. Daartegenover behouden diepvriesproducten hun vitamines en mineralen langer, omdat ze meteen na het oogsten worden ingevroren. Je kan ze langer bewaren en de kwaliteit is vaak prima.

Mythe 4 Groentesap ontgift je lichaam en vermindert je risico op kanker

Er is niets mis met groentesappen, maar ontgiften doen ze geenszins. We hebben een lever en twee nieren die ervoor zorgen dat de gifstoffen uit ons lichaam worden verwijderd. Een sapkuur voegt daar niets aan toe.

Mythe 5 Voorkom kanker met superfood

Broccoli is niet gezonder dan een aubergine of een courgette. Superfood is een marketingterm die gebruikt wordt om bepaalde groenten of supplementen met zogenaamde kankerwerende eigenschappen te promoten. Er bestaat echter geen enkel supplement noch een specifieke groente die het risico op kanker voorkomt. Wel passen alle groenten in een gezond dieet en komen ze je gezondheid ten goede. Variëren is het beste advies.

Mythe 6 Als je sport, kan je eten wat je wil

Voldoende lichaamsbeweging is ook een manier om je risico op borstkanker te voorkomen, waarschijnlijk omdat sportieve vrouwen (en mannen) minder vaak overgewicht hebben en overgewicht het risico op borstkanker verhoogt. Met sporten alleen houd je je gewicht echter niet onder controle. Een sportieve levensstijl compenseert ook niet voor ongezonde eetgewoonten.

Mythe 7 Eet geen soja. Ze kunnen borstkanker veroorzaken of verergeren

Sojabonen bevatten isoflavonen, dit zijn substanties met een structuur die verwant is aan oestrogeen, het vrouwelijk hormoon dat een rol speelt bij hormoongevoelige borstkankers. Daarom bestaat de vrees dat ook soja, terug te vinden in producten zoals sojamelk, tofu of miso, borstkanker kan veroorzaken of de groei van borstkankercellen kan stimuleren. Het verband tussen soja en borstkanker is uitgebreid onderzocht en er is geen enkele reden tot ongerustheid. Je mag gerust sojaproducten eten, ook als je borstkanker hebt.

Mythe 8 Ginseng geeft je immuunsysteem een boost en vermindert je kankerrisico

Ginseng is een plant waaraan al eeuwen uiteenlopende geneeskrachtige eigenschappen worden toegedicht. Er bestaan verschillende vormen: capsules, thee, gedroogde wortel tot zelfs crèmes voor uitwendig gebruik. Ginseng wordt ook gepromoot om kanker te voorkomen of te helpen bestrijden, maar borstkankerpatiënten nemen het best niet in, want er zijn aanwijzingen dat ginseng wel de groei stimuleert van een hormoonafhankelijke borstkanker.

Mythe 9 Lijnzaadolie vermindert het risico op hormoongevoelige kankers

Lijnzaad is zaad van de vlasplant. De zaden bevatten veel omega 3-vetzuren en vezels. Om die reden voegen mensen soms een schepje lijnzaadjes toe aan hun havermout of yoghurt, een gezonde gewoonte. Lijnzaad en de olie gewonnen uit lijnzaad worden ook gebruikt om hormoongevoelige kankers, zoals borstkanker, te voorkomen. In het zaad en de olie zitten stoffen (lignanen) die het vrouwelijk hormoon oestrogeen in het lichaam zouden verdringen, wat de kans op borstkanker zou verkleinen. Daarvoor bestaat op dit moment onvoldoende bewijs. Let op: één tot drie eetlepels lijnzaad per dag is giftig.

Mythe 10 Het raw food-dieet voorkomt chronische ziekten en kanker

Adepten van rauw voedsel (raw food) zijn ervan overtuigd dat voedsel in zijn puurste vorm de beste manier is om chronische ziekten en kanker te voorkomen. Door koken en andere bereidingswijzen zouden veel gezonde stoffen teloorgaan, stellen ze. Omdat het raw food-dieet veel groenten en fruit bevat, is het op zich wellicht niet ongezond, maar tot nog toe is niet aangetoond dat rauw voedsel het risico op kanker vermindert.

Wat dan wel?

Gezonde eetgewoonten, met dagelijks vijf porties groenten en fruit, zoals de voedingsaanbevelingen voorzien, verminderen het risico op de meeste kankers, inclusief borstkanker, dat blijkt uit omvangrijk bevolkingsonderzoek. Ook regelmatig bewegen, met minstens 150 minuten per week matig tot intensieve activiteit, halen het kankerrisico naar beneden. Op je gewicht letten, gezond eten, voldoende bewegen en je alcoholconsumptie zijn de beste manieren om je risico op kanker of op herval na kanker te verminderen. Bovendien zijn gezonde leefgewoonten ook goed voor alle organen in je hele lijf.

Heb je vragen over voedingssupplementen en kanker? Check zeker de supplementenwijzer van de Stichting tegen Kanker: https://www.kanker.be/voedingssupplementen

Test jouw kennis met de quiz: 'Wat moeten we eten en drinken voor gezonde borsten?' Lees ook: 10 vragen over de screeningsmammografie Lees ook: 10 vragen over deodorant en borstkanker

Deel het artikel :

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief