Pink Ribbon schuldsaldoverzekering

Al na 1 jaar schuldsaldoverzekering met normale premie mogelijk

Na borstkanker

11/07/2023 - Succesvol behandelde borstkankerpatiënten hebben voortaan het recht op een schuldsaldoverzekering zonder medische bijpremie wanneer ze een huis willen kopen of een zaak willen starten. Informeer je grondig vooraleer torenhoge premies te betalen.

Wanneer je een huis wil kopen of een zaak wil starten, moet je doorgaans geld lenen bij de bank. Bij zo’n lening hoort verplicht een schuldsaldoverzekering, die ervoor zorgt dat je lening wordt afbetaald mocht je voortijdig overlijden. Voor mensen die kanker hebben gehad, is dat vaak een lijdensweg, omdat verzekeraars hun risico zo laag mogelijk willen houden en geen verzekering willen afsluiten of de ex-patiënt een torenhoge premie aanrekenen.

Dat recht heeft een verzekeraar. Na een succesvolle kankerbehandeling mag je verzekeraar gedurende acht jaar een hogere premie aanrekenen aan kankerpatiënten die een schuldsaldoverzekering wensen af te sluiten. Deze regel kadert in het ‘recht om vergeten te worden’. Vanaf 2025 versoepelt de regel en geldt een termijn van vijf jaar. Voor borstkankerpatiënten die succesvol behandeld werden voor een beginnende borstkanker heeft de regering deze termijn nu al ingekort tot één jaar, omdat succesvol behandelde beginnende borstkankers een zeer goede prognose hebben. Na maximaal één jaar mogen deze borstkankerpatiënten beroep doen op het recht om vergeten te worden. De verzekeraar mag na die termijn geen extra medische bijpremie meer aanrekenen. Niet alle verzekeraars zullen je spontaan informeren over deze nieuwe regel. Heb je borstkanker gehad en heb je een schuldsaldoverzekering nodig, check dan hoelang je wettelijk moet wachten op een ‘normale’ premie. De nieuwe regel is in de loop van de zomer van 2023 rechtsgeldig, van zodra de beslissing in het Staatsblad gepubliceerd is.

Heb je al een schuldsaldoverzekering afgesloten, kom je in aanmerking van de nieuwe regel en wens je vooralsnog gebruik te maken van de nieuwe termijn van het recht op vergeten te worden, dan kan je in principe je verzekeringsovereenkomst stopzetten en een nieuwe, eventueel bij een andere verzekeraar, afsluiten. Let wel, overeenkomsten verbreken kost geld. Check vooraf of het de moeite loont en zie er ook op toe dat je geen moment zonder verzekering valt.

Premies schuldsaldoverzekering te hoog voor één op twee borstkankers

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief