Borstkankerscreening

Borstkankerscreening redt levens

Opsporing Cijfers en feiten

27/03/2024 - Vrouwen die ingaan op alle uitnodigingen voor een screeningsmammografie hebben 66 % minder risico om te sterven aan borstkanker in vergelijking met vrouwen die nooit deelnemen aan deze screenings, dat blijkt uit nieuw Zweeds onderzoek.

Vrouwen die ingaan op alle uitnodigingen voor een screeningsmammografie hebben 66 % minder risico om te sterven aan borstkanker in vergelijking met vrouwen die nooit deelnemen aan deze screenings, dat blijkt uit nieuw Zweeds onderzoek.

Ongeveer één op de acht vrouwen krijgt in haar leven met borstkanker te maken. Dat is beangstigend veel en daarom moeten vrouwen alert zijn en er alles aan doen om borstkanker tijdig te ontdekken. Dat kan op drie manieren: door de alarmtekens te kennen, door alert te zijn voor wijzigingen in één van je borsten en door in te gaan op de uitnodigingen voor een screeningsmammografie. Niet iedereen is even overtuigd van het nut van regelmatige borstkankerscreenings, die in België tweejaarlijks en gratis worden aangeboden aan vrouwen tussen 50 en 69 jaar. De cijfers liegen er niet om: minder dan zeven op de tien vrouwen gaan hierop in.

Toch zijn de screenings zinvol, blijkt uit een recente opvolgstudie* uit Zweden. In Zweden worden alle vrouwen tussen 40 en 74 jaar uitgenodigd voor een tweejaarlijkse screeningsmammografie. Zweedse onderzoekers analyseerden de gegevens van 37.079 vrouwen die tussen 1992 en 2016 borstkanker ontwikkelden en gingen na wie van hen had deelgenomen aan de borstkankerscreenings. Van deze vrouwen waren er 4.564 overleden door borstkanker. Ze berekenden dat vrouwen die aan alle screenings hadden deelgenomen voorafgaand aan hun diagnose, 66 % minder kans hadden om te overlijden aan borstkanker in vergelijking met de vrouwen die nooit een screeningsmammografie lieten uitvoeren. De overleving bij borstkanker bedroeg 82,7 tot 86,9 % voor diegenen die aan alle screenings hadden deelgenomen, tegenover 59,1 tot 77,6 % voor de vrouwen die zich nooit lieten screenen. Ook in Zweden zijn de screeningscijfers voor borstkanker voor verbetering vatbaar. Met dergelijke studies hoopt men meer vrouwen over de streep te trekken voor borstkankerscreening.

*Robert A Smith, PhD. Beneficial Effect of Repeated Participation in Breast Cancer Screening on Survival | R1-SSBR10-4. RSNA 2023

Hoe sta jij tegenover de vroegtijdige opsporing van borstkanker? Doe mee aan de Mammoquiz en zoek het uit.

Doe de mammoquiz

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief