20160624 Chemo Kindjes Doen Het Even Goed Als Andere Kinderen

Chemo-kindjes doen het even goed als andere kinderen

Na borstkanker

Bij ongeveer één op de duizend of tweeduizend zwangerschappen heeft de aanstaande moeder kanker. Dat is niet veel, maar het is ook niet zeldzaam. Gelukkig is een kankerbehandeling tijdens de zwangerschap perfect mogelijk. Het is niet nodig om de zwangerschap stop te zetten, zegt Frederic Amant, gynaecologisch oncoloog aan het UZ Leuven en coördinator van het onderzoek naar kanker tijdens zwangerschap.

Zijn alle behandelingen mogelijk tijdens een zwangerschap?
Frederic Amant: “Wat wij proberen, is de behandeling zo nauw mogelijk te laten aansluiten bij de behandeling van een niet-zwangere vrouw. Baarmoederhalskanker is de grootste uitzondering, omdat daar de baarmoeder zelf is aangetast, maar verder wijken we zo weinig mogelijk af van de standaardbehandeling. Ook de overlevingskansen voor de moeder zijn hetzelfde: het is niet omdat je zwanger bent dat je gemakkelijker of moeilijker van kanker kunt genezen.”

Welke risico’s zijn er voor de baby?
“Vroeger wachtten artsen liever tot na de geboorte om met de behandeling te beginnen en lieten ze het kind daarom vaak vroeger geboren worden. Nu weten we: we hoeven niet bang te zijn van die chemotherapie. In onze studie volgen we momenteel 121 kinderen van moeders die chemotherapie hebben gehad tijdens de zwangerschap. Die resultaten zijn heel geruststellend. Meer nog: vroeggeboorte heeft meer gevolgen voor het kind dan chemotherapie. Als je wacht met de behandeling tot de aanleg van de organen van de baby klaar is, is er geen gevaar. De moederkoek beschermt de foetus tegen de toxische invloed van de chemotherapie.”

Is er al veel geweten over de effecten op lange termijn?
“Daar is men internationaal volop onderzoek naar aan het doen, maar ook daar zijn de eerste resultaten positief. Zelf volgen we een vijftiental kinderen die intussen ouder zijn dan tien jaar, en die doen het even goed als andere kinderen.”

Kanker hebben en zwanger zijn is niet alleen fysiek, maar ook psychologisch zwaar.
“Het is inderdaad een zware klap. De eerste gesprekken zijn vaak heel moeilijk. Daarnaast merken we dat vrouwen zich vaak gesterkt voelen door hun zwangerschap: ze ondergaan de chemo niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun kind. Met de juiste begeleiding en ondersteuning is een succesvolle behandeling en zwangerschap zeker een haalbare kaart.”

Meer weten? www.uzleuven.be/kanker-en-zwangerschap

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief