Website visuals artikels 13

Erfelijke borstkanker is een zwaard van Damocles

30/10/2023 - Auteur en columniste Nele Reymen - zus van radiopresentatrice Ann Reymen - ondergaat binnenkort een preventieve dubbele borstamputatie en -reconstructie. Net als haar beide zussen is Nele Reymen draagster van een borstkankergen. De zussen kozen al eerder voor de ingreep. Echte erfelijke borstkanker wordt soms verward met familiale borstkanker. Beide hebben met genen te maken en toch is er een wereld van verschil.

Tijdens een preventieve borstamputatie wordt het borstklierweefsel weggenomen, maar niet de lymfeklieren in de oksels. De tepel wordt soms weggenomen en soms niet, dat is vooraf bespreekbaar met de chirurg of oncoloog. Bij een amputatie van kleinere borsten, wordt vaker geopteerd om de tepels te behouden, omdat de doorbloeding beter gegarandeerd blijft in vergelijking met grotere cupmaten. In dat laatste geval kan eventueel eerst een borstverkleining worden uitgevoerd, en in een tweede operatie de amputatie met behoud van de tepels. Soms wordt tijdens dezelfde operatie meteen een reconstructie uitgevoerd, bijvoorbeeld door twee siliconen borstprothesen in te brengen. Het resultaat van een onmiddellijke reconstructie spaart een operatie uit en de shock na het ontwaken is minder groot, maar het risico op complicaties, zoals een nabloeding is wel iets groter.

Erfelijke borstkanker

Vijf tot tien procent van alle borstkankers is erfelijk. Erfelijke borstkanker wordt veroorzaakt de aanwezigheid van een welbepaald defect gen. Erf je dat gen van je vader of moeder, dan loop je een zeer hoog risico op borstkanker. Er zijn twee borstkankergenen beschreven: BRCA1 (breast cancer 1) en BRCA2 (breast cancer 2). Omwille van dat grote risico, kiezen veel draagsters om beide borsten preventief te laten amputeren. Je risico op borstkanker zakt naar bijna nul (er blijven altijd wel wat borstcellen achter). Wie dat te drastisch vindt, kan kiezen voor een zesmaandelijks screeningsonderzoek.

Familiale borstkanker

Negentig tot vijfennegentig procent van alle borstkankers zijn niet erfelijk, maar daarvan is een aantal wel familiaal. Familiale borstkanker betekent dat je zelf meer risico loopt op borstkanker indien je moeder en/of zus op jonge leeftijd (voor de menopauze) borstkanker heeft gehad, zonder dat je draagster bent van een borstkankergen. In die gevallen speelt een zekere familiale aanleg. Je risico is lang niet zo hoog als bij erfelijke borstkanker en van preventieve amputaties is hier uiteraard geen sprake. Wel ben je extra alert wanneer een eerstegraadsverwant op jongere leeftijd borstkanker heeft (gehad).

Ben jij alert voor de tekens van borstkanker? Kom het te weten via de Mammoquiz.

Lees hier meer over het verschil tussen erfelijke en familiale borstkanker.

Doe de Mammoquiz 'Familiale aanleg voor borstkanker: hoe zit dat?'

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief