Oles Kanebckuu. Borskanker

Erkende borstklinieken leveren de beste zorg

16/03/2023 - Wanneer je met borstkanker geconfronteerd wordt, ben je veel beter af in een erkende borstkliniek dan bij een arts die hooguit een paar borstkankerpatiënten per jaar ziet. Om die reden wordt de behandeling van borstkanker voortaan enkel nog terugbetaald in een erkende borstkliniek. Dat besliste minister Frank Vandenbroucke op 16 maart 2023.

Iedereen wil de best mogelijke zorg en terecht. Voor borstkanker vind je die in een erkende borstkliniek, waar artsen en zorgpersoneel gespecialiseerd zijn in borstkanker, veel ervaring hebben met de ziekte en op de hoogte zijn van de nieuwste behandelingen en ontwikkelingen. Borstklinieken zijn wettelijk erkende expertisecentra die beschikken over artsen, verpleegkundigen, psychologen en kinesitherapeuten die zich allemaal specialiseren in borstkanker. Zo’n borstkliniek moet jaarlijks een minimum aantal nieuwe borstkankers behandelen om een erkenning te krijgen. Oorspronkelijk, in 2007, waren dat er minstens 150 per jaar, maar die normen zijn ondertussen versoepeld, onder druk van andere ziekenhuizen waar borstkanker ook nog behandeld wordt. Sinds 2013 werden er daarom ook zogeheten coördinerende en satellietborstklinieken opgericht, waar respectievelijk jaarlijks 125 en 60 nieuwe gevallen van borstkanker moeten behandeld worden. Er zijn nog andere criteria waaraan borstklinieken moeten voldoen. Deze hebben met behandeltrajecten, apparatuur en terugbetaling te maken.

Check je ziekenhuis

Totnogtoe kon je met borstkanker in quasi ieder ziekenhuis terecht. De zorg hoeft er niet minder goed te zijn, veel hangt van de expertise van het aanwezige zorgpersoneel af. Maar, als patiënt weet je dat niet. Dat de zorg er lang niet altijd optimaal is, wordt nu bevestigd door een nieuw onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), in samenwerking met de Stichting Kankerregister en klinische experten, waaronder borstchirurge Birgit Carly, bestuurslid van Pink Ribbon vzw. Dat onderzoek, uitgevoerd bij 50.000 vrouwen met borstkanker in België, toont dat de overlevingskansen van vrouwen die niet behandeld werden in een erkende borstkliniek een stuk lager liggen in vergelijking met de vrouwen die wel naar een erkende borstkliniek gingen. Gemiddeld lopen deze vrouwen 30% meer risico om te overlijden binnen de vijf jaar.

Niet alle ziekenhuizen zijn open over hun borstkankerzorg. Sommige noemen zich ‘borstcentrum’ terwijl ze eigenlijk geen erkenning hebben. Daarom check je best zelf of het ziekenhuis van jouw keuze deze erkenning heeft en dus de best mogelijke zorg kan garanderen.

Je vindt de lijst alle erkende borstklinieken op de website van Europa Donna België.

Lees ook: Erkende borstklinieken, de best mogelijke zorg Lees ook: interview met borstchirurge Birgit Carly

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief