Wandelschoenen

Hoe kies je een goed paar wandelschoenen?

Psychosociale zorg Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker

10/05/2022 - Wil je optimaal genieten van je wandelingen, investeer dan in een goed paar wandelschoenen en in wandelsokken. We geven jou alvast tien tips.

Het aanbod aan stap- of wandelschoenen is enorm uitgebreid. Welke voor jou het meest geschikt zijn, hangt vooral af van je wensen, je lichaamsbouw en de wandelomstandigheden. Zo zijn er superlichte, lage droogweerschoenen met veel ventilatie en hogere enkel-omvattende modellen met een uitstekende bescherming tegen regen en koude voor tochten in guur weer op een pittige ondergrond. Denk daarom eerst goed na hoe jij wil wandelen. Zo hebben lage, lichte wandelschoenen veelal een soepele zool, die minder geschikt is voor tochten in de natuur op moeilijke paden. Wandelschoenen hoef je niet in te lopen.

Tips voor de aanschaf

1) Een goed passende wandelschoen moet een kleine centimeter voor je tenen uitkomen en moet breed genoeg zijn. Je krijgt alleen zekerheid door de schoenen te passen.

2) Wandelschoenen moeten ruim zitten, maar ook niet te ruim. Trek je schoenen aan, maar veter ze nog niet vast. Wriemel vooruit tot je tenen de voorkant van de schoen raken en buig dan je been naar voren met de hiel op de grond; je moet je een wijsvinger achter je hiel kunnen steken.

3) Veter je schoenen aan en sta recht. De schoen moet onmiddellijk comfortabel zitten. Knelt hij ergens of voelt hij niet juist dan, pas dan een ander model.

4) Let op de teenruimte bij het passen. Veter de schoen aan, hurk neer en steun op je voorvoet. Je tenen moeten ook dan nog altijd vlot kunnen bewegen en ze mogen de tip zeker niet raken.

5) Stap rond in de winkel en ervaar hoe de schoenen zitten. Voelen ze comfortabel, dan zitten ze goed.

6) Pas wandelschoenen altijd met eigen sokken. Draag je bij voorkeur dikke sokken, draag die dan als je wandelschoenen past.

7) Voeten zwellen in de loop van de dag. Koop je schoenen daarom liefst laat in de namiddag.

8) Was je tevreden van je oude stappers, maar zijn ze versleten? Koop dan niet blind hetzelfde model van vroeger. Fabrikanten hebben de neiging om modellen te veranderen. Je moet altijd passen.

9) Pas altijd meerdere modellen, zodat je kan vergelijken.

10) Man of vrouw, voeten verschillen en soms past een schoen van het andere geslacht beter omdat je voeten slanker of breder zijn dan gemiddeld. Meten, passen en vergelijken is de enige manier om dit uit te vinden. Het zijn jouw voeten en de schoenen moeten passen. Of het mannen- of vrouwenschoenen zijn maakt daarbij niets uit.

Wandelsokken
Een goed paar wandelsokken is geen overdreven luxe. Integendeel. Wandelsokken verminderen de wrijving, waardoor je minder snel blaren oploopt. Aan knellende, te dunne of te dikke sokken heb je niks. Vroeger gaf men wel eens het advies om 2 paar sokken over elkaar aan te trekken voor een stevige wandeling. Dat is vandaag achterhaald dankzij de sterk verbeterde sokken. Sommige sokken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, bijvoorbeeld van een lichte 200 gram tot een erg warme en dikke 800 gram. Controleer met die laatste voor alle zekerheid eerst aan of je er wel mee in je schoenen kan.

Investeren in wandelschoenen is investeren in gezondheid. Koop daarom geen wandelschoenen in een webwinkel. Er is niemand om je advies te geven en je hebt geen vergelijkingsmogelijkheden.

Geschreven door Marleen Finoulst

LEES MEER: Restorative Yoga: welbevinden, innerlijke rust en zelfvertrouwen herwinnen in de strijd tegen kanker

Deel het artikel op:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief