Pexels karolina grabowska 4198711

Hormoontherapie na borstkanker combineer je best niet met kurkumasupplementen

Behandeling Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker

16/08/2022 - Supplementen op basis van kurkuma zijn populair. Ze worden verkocht voor allerlei klachten en kwalen, onder andere voor gewrichtsklachten, en ook om kanker te voorkomen. Toch zijn ze niet onschuldig, zeker niet voor vrouwen met een hormoongevoelige borstkanker. Zij slikken beter geen kurkumasupplementen.

Vrouwen die hormoontherapie krijgen als nabehandeling van een hormoongevoelige borstkanker, hebben soms af te rekenen met pijnlijke, stramme gewrichten, een veel voorkomende nevenwerking van de hormoontherapie. Logisch dat een aantal onder hen kurkumatabletten neemt, die verkocht worden tegen gewrichtsklachten en inderdaad een bescheiden gunstig effect hebben hierop. Onderzoekers van het Nederlands Kankerinstituut Rotterdam stelden echter vast dat deze supplementen de werking van de hormoontherapie ietsje kunnen verminderen, wat theoretisch het risico op herval doet toenemen*. Heb je borstkanker gehad en krijg je hormoontherapie, dan neem je in geval van gewrichtsklachten beter je toevlucht tot klassieke pijnstillers, genre paracetamol. Dat is in alle geval veiliger.

Er is nog een andere reden waarom heel wat borstkankerpatiënten kurkumasupplementen slikken: sommigen beweren dat dit kruid in hoge concentratie het risico op kanker en herval na kanker vermindert. Er zijn inderdaad enkele studies die daarop wijzen, maar deze zijn uitgevoerd in laboratoria op celculturen of in dierexperimenten, terwijl de effecten nog nooit onderzocht werden bij kankerpatiënten. Daarom geldt deze bewering als niet bewezen.

Gebruik je graag kurkuma als keukenkruid op bepaalde gerechten, dan hoef je je geen zorgen te maken. In de keuken haal je nooit de concentraties die in de tabletten zitten.

Geschreven door Marleen Finoulst

*Hussaarts K, Hurkmans D, Oomen – de Hoop E et al. Impact of curcumin (with or without piperine) on the pharmacokinetics of tamoxifen. Cancers 2019;11:403

Wegwijzer voedingssupplementen: www.kanker.be/voedingssuppleme...

Lees ook: er is geen verband tussen abortus en borstkanker Lees ook: 10 vragen over de screeningsmammografie

Deel het artikel op:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief