Pink Ribbon Kat 022 bewerkt 2500x600 WEBONLY

"Ik wil de taboesfeer rond borstkanker doorbreken"

Preventie Opsporing Diagnose Vriendschap De Roze Mars

13/10/2021 - Sinds ze ambassadrice van de vierde editie van De Roze Mars is, krijgt Kat Kerkhofs regelmatig berichten van borstkankerpatiënten. Het toont het belang aan van de campagne die het thema borstkanker gemakkelijker bespreekbaar wil maken. Kat legt graag zelf uit waarom ze de rol als ambassadrice meteen aannam: "Deze ziekte hoort bij het leven. Het kan iedereen overkomen. We mogen er niet van weglopen. Vroeger was het een ver-van-mijn-bed-show, terwijl vandaag ook vriendinnen al knobbeltjes ontdekten. Hoewel zij nooit getroffen werden door de ziekte, zet het je wel aan het denken."

Kat Kerkhofs werd bekend bij het brede publiek na haar succesvolle deelname aan ‘Dancing With The Stars’ op Play4 waarin ze tweede eindigde. Wanneer ze niet aan het werk is, houdt Kat zich vooral sportief bezig. Zo is ze CEO van QORE-gym en maakt ze dagelijks wandelingen met haar hond, Juliette. En hoewel ze de meeste vragen om producten of events te promoten afslaat, zei ze wel meteen volmondig “ja” op de vraag van Pink Ribbon, de nationale organisatie in de strijd tegen borstkanker, om ambassadrice te worden van de oktober-editie van De Roze Mars.

"In het begin was ik een beetje overvallen door de vraag. Waarom net ik? Maar eigenlijk moest ik er niet lang over nadenken en zei ik meteen ja. Want hoewel ik geen persoonlijk verhaal heb, merk ik wel dat borstkanker steeds vaker in mijn omgeving binnen sijpelt. Terwijl ik er vroeger enkel vanop afstand getuigenissen over hoorde, hoor je nu vriendinnen die plots een knobbeltje in hun borst ontdekken. Op zo’n momenten denk je natuurlijk meteen het ergste. Tot hiertoe is dat gelukkig nog nooit het geval geweest, maar het toont wel het belang aan van vroegtijdige opsporing.

Die preventie-boodschap wil ik meer verspreiden. Als je hoort dat 1 op 9 vrouwen in ons land in aanraking komt met borstkanker, dan sta je wel even stil. Dagelijks krijgen 29 Belgen de diagnose. Wat neerkomt op ongeveer 10.500 nieuwe patiënten per jaar. Met maar liefst 100.000 borstkankerpatiënten in België, is het de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. Maar ook mannen kunnen de ziekte krijgen. En hoewel de ziekte bij hen minder vaak voorkomt, wil ik ook hen meer bewust maken hoe belangrijk het is om je eigen borsten te kennen.

Daarom wil ik het belang van een gezonde levensstijl in de verf zetten. Door gezond te leven, kan 1 op 3 kankers worden vermeden. Naast letten op wat je eet en de inname van alcohol beperken, is ook lichaamsbeweging van groot belang. Daarvoor hoef je echt niet iedere dag te joggen, fietsen of zwemmen. Wandelen is even efficiënt en veel makkelijker in te plannen. Wanneer ik een half uurtje tijd heb, ga ik nu met onze hond Juliette wandelen terwijl ik vroeger in de zetel plofte om door Instagram te scrollen. Naast een positieve impact van het wandelen op mijn lichaam, ervaar ik ook mentale voordelen. Zo had ik voorheen nooit tijd om naar podcasts te luisteren en nu doe ik dat al wandelend: goed voor lichaam èn geest dus.

Tenslotte wil ik ook samen met Pink Ribbon de taboesfeer rond borstkanker verder doorbreken. Sinds het bekend is dat ik ambassadrice ben van De Roze Mars, kreeg ik al verschillende berichten van borstkankerpatiënten. Dat raakt me en onderlijnt het belang van een campagne die het thema borstkanker ook gemakkelijker bespreekbaar maakt. Deze ziekte hoort bij het leven. Het kan iedereen overkomen. We mogen er niet van weglopen. En dan is het geen schande om te zeggen dat je niet goed weet wat je moet zeggen of wat je kan doen. Er zijn voor elkaar is vaak al voldoende. Een babbel of een knuffel helpen. Soms doet het zo goed wanneer iemand zegt: “Ik ben er voor u hé”. Ik denk dat we daar als Belgen vaak te bescheiden voor zijn. We willen ons niet opdringen of voelen ons niet de juiste persoon, terwijl net iedereen de juiste persoon is of kan zijn.

Om die dubbele boodschap kracht bij te zetten, ben ik niet alleen ambassadrice van De Roze Mars, maar heb ik ook een team aangemaakt. Iedereen die dat wil kan virtueel samen met mij wandelen. En of je nu 5.000 of 20.000 stappen per dag zet, dat maakt voor mij niet uit. Samen gaan we de strijd tegen borstkanker aan.”

Wil jij meelopen met Kat? Inschrijven kan nog steeds via www.derozemars.be.

Lees ook: Kat Kerkhofs geeft startschot voor De Roze Mars

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief