Haaruitval

Interview met Brigitte Vanderveren over 'Geknipt voor haar'

Geknipt voor haar

23/06/2021 – Iedereen kent helaas wel iemand die te maken heeft (gekregen) met borstkanker. Maar liefst één op de negen Belgische vrouwen krijgt de diagnose in haar leven en wordt tijdens de behandeling misschien geconfronteerd met haaruitval en haarbeschadiging, de meest ingrijpende nevenwerking van chemotherapie. Om hen te helpen, lanceert Pink Ribbon een nieuwe ‘Geknipt voor haar’-campagne.

Haar behouden = betere levenskwaliteit

Brigitte Vanderveren, Algemeen Directeur: “Pink Ribbon is een nationale organisatie die, door middel van campagnes en fondsenwerving, de medische behandeling wil verbeteren én de levenskwaliteit van borstkankerpatiënten wil verhogen. Voor borstkankerpatiënten betekent dat ook zoveel mogelijk hun haar kunnen behouden. Met de ‘Geknipt voor haar’- campagne wil Pink Ribbon zoveel mogelijk paardenstaarten verzamelen. Die worden verkocht aan Belgische pruikenmakers. Met een gedeelte van het haar maken zij pruiken en haarstukjes die door de borstkankerpatiënten tegen een voordelige prijs kunnen aangekocht worden. Een ander deel van de opbrengst gaat naar de financiering van hoofdhuidkoelingsmachines in de Belgische ziekenhuizen.”

Hoofdhuidkoeling maakt wereld van verschil

En die hoofdhuidkoeling maakt een wereld van verschil. Tijdens de behandeling zetten patiënten een ijskap op hun hoofd. De koelingsvloeistof verlaagt vervolgens de temperatuur van de hoofdhuid, waardoor er minder bloed naar de haarvaatjes stroomt en de chemotherapie op die plaatsen minder kan inwerken. Zo behoudt 70 procent van de patiënten voldoende haar om geen pruik of andere hoofdbedekking te moeten dragen.

Jouw hulp telt!

Als kapper is jouw rol in deze campagne van onschatbare waarde. Hoe kan jij jouw steentje bijdragen? Jij kan helpen door ‘Geknipt voor haar’-kapper te worden en zoveel mogelijk paardenstaarten in te zamelen. Vraag een deelnamepakket voor kappers aan op pink-ribbon.be/geknipt voor haar. Daarin vind je speciale Pink Ribbon-enveloppen, met een afsluitbaar plastic zakje, 2 haarelastiekjes en alle gegevens om het haar te verzenden (port betaald door bestemmeling). Er zijn een paar richtlijnen wat de paardenstaart zelf betreft. Zo moet het haar minstens 25 cm lang, gezond, fris gewassen en droog zijn. Bind het haar vervolgens samen, steek het in het afsluitbare plastic zakje en daarna in de speciale Pink Ribbon-enveloppe.


Tekst › Artikel uit het kappersmagazine TRIBU-TE

Lees ook: Gesprek met Brigitte Vanderveren over 'Geknipt voor haar'-actie Ontdek hier de 'Geknipt voor haar'-website

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief