20160624 Lichaamsbeweging Is Een Must Na Een Behandeling Voor Borstkanker

Lichaamsbeweging is een must na een behandeling voor borstkanker

Na borstkanker

Lichaamsbeweging is belangrijk voor iedereen. Ook bij vrouwen die een behandeling tegen borstkanker hebben ondergaan, heeft lichaamsbeweging een positieve invloed, zelfs op lange termijn.

Tijdens eerdere onderzoeken had een team van de universiteit van Oregon al vastgesteld dat een aangepast sportprogramma hielp om de spierkracht weer op te bouwen en het botverlies onder controle te krijgen bij een groep vrouwen die borstkanker hadden overleefd en gedurende minstens een jaar regelmatig aan lichaamsbeweging hadden gedaan.

Om de duurzaamheid van die voordelen te bepalen, hebben Jessica Dobek en haar collega’s een jaar later 44 vrouwen uit de oorspronkelijke studiegroep gemonitord. Sommige van hen waren blijven sporten, zij het wat minder intensief, maar andere waren helemaal gestopt.

De auteurs van de studie concluderen dat de voordelen van slechts één jaar lichaamsbeweging de jaren daarna aanhouden, ook als die lichaamsbeweging dan op een lager pitje wordt gezet. De minerale botdensiteit van de heup en de wervelkolom blijft ook na stopzetting van de lichaamsbeweging bewaard. Hetzelfde geldt voor de spierkracht.

Nu hun werk afgerond is, doen de wetenschappers een oproep om dit soort programma’s systematisch op te nemen in de langetermijnverzorging van mensen na borstkanker. Ze benadrukken dat hun studie een ijkpunt kan zijn voor de omvang en duur van de lichaamsbeweging die nodig is om de botten van deze vrouwen gezond te houden en het risico op breuken te vermijden.

Bron: Artsenkrant.com
Referentie: Journal of Cancer Survivorship, 9 december 2013, DOI : 10.1007/s11764-013-0313-7

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief