Pexels pixabay 40751

Lopen voor een ongeboren leven

Preventie Diagnose Behandeling De Roze Mars

06/03/2021 - Kanker en een zwangerschap sluiten elkaar niet uit. Dat bewijzen de topfitte Lesley Verley en haar zoon Marnix. Lesley bereidt zich volop voor op haar eerste marathon, terwijl echtgenoot Andy onderzoeksfondsen zal werven tijdens de Marathon des Sables.

In 2010 verwierven Lesley Verley en Andy Cools nationale bekendheid met hun ‘chemobaby’. Lesley was 12 weken zwanger toen ze een knobbeltje ontdekte in haar borst. Niet veel later volgde een loeiharde diagnose: borstkanker. Dankzij pionierswerk van prof. dr. Frederic Amant (Gynaecologische oncologie, KU Leuven & Nederlands Kanker Instituut, Amsterdam) konden Lesley en Andy hun kindje houden. Marnix kwam kerngezond ter wereld, ondanks de chemosessies die Lesley onderging tijdens de zwangerschap. Intussen is hij een goed ontwikkelende jongen van 10. Ook zijn mama stelt het goed, meer dan goed zelfs. Lesley Verley: “Binnenkort zal ik voor het eerst in mijn leven een marathon lopen in Valencia.”

ONBEKEND TERREIN

“Na m’n kankerbehandeling en zwangerschap was ik uiteraard moe”, vertelt Lesley. “Toch begon ik al enkele maanden na m’n bevalling opnieuw te bewegen. Eerst stap voor stap, daarna steeds intensiever. Lopen gaf me een enorme boost. Ook vóór mijn zwangerschap en ziekte liep ik al geregeld. Een marathon is echter onbekend terrein voor me.” Lesley wil andere vrouwen met kanker inspireren. “10 jaar geleden putte ik kracht uit positieve verhalen van zwangere vrouwen met kanker. In het UZ Leuven werden toen ongeveer 60 andere kindjes met een zieke mama opgevolgd. Het feit dat die verhalen bijna steeds goed afliepen, gaf me vertrouwen. Met mijn marathonverhaal wil ik vrouwen hoop bieden. Je sportieve leven hoeft niet te eindigen na een kankerdiagnose, integendeel.”

FONDSENWERVING IN DE SAHARA

Ook Lesleys echtgenoot, Andy Cools, neemt de sportieve handschoen op. In oktober van dit jaar loopt hij de legendarische Marathon des Sables in de Sahara. Een van de zwaarste loopwedstrijden ter wereld. Met zijn deelname wil hij het fonds van prof. dr. Amant in de kijker zetten. “Elke aanstaande mama met kanker wil weten hoe het andere kinderen in dezelfde situatie verging”, legt Andy uit. “In België krijgen jaarlijks zo’n 60 tot 120 vrouwen een kankerdiagnose tijdens de zwangerschap. Het is cruciaal om moeder en kind ook lang na de bevalling goed op te volgen. Daarvoor hebben dr. Amant en zijn multidisciplinair team extra middelen nodig. Je kan mijn prestatie steunen via een financiële gift aan het ‘Fonds voor onderzoek naar kanker tijdens de zwangerschap’.”

Tekst › Thomas Detombe


U kan het fonds steunen via:
BE45734019417789 MET BIC-CODE : KREDBEBB
MET VERMELDING +++400/0018/81839+++.
FISCAAL VOORDEEL VANAF 40 EURO.

Meer info?
www.kankerenzwangerschap.be

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief