Pink Ribbon Mammoquiz

Mammoquiz van Pink Ribbon legt nood bloot

Opsporing

17/07/2023 - Vrouwen die hun weg vinden naar de online zelftest van Pink Ribbon - de Mammoquiz.be - hebben een grotere kans om borstkanker tijdig te ontdekken in vergelijking met de gemiddelde vrouwelijke bevolking. Dat blijkt uit een analyse van de eerste 15.000 volledig ingevulde vragenlijsten.

Het geheel van kennis en opvattingen over borsten en borstkanker, bepaalt mee hoe alert je bent voor borstkanker en dat beïnvloedt je kans om er tijdig bij te zijn wanneer het mis gaat.

Uit een representatieve bevraging van Pink Ribbon bij 1.000 Belgische vrouwen, gevoerd in de zomer van 2022, bleek dat 25% een hoog risico loopt om borstkanker laattijdig te ontdekken. Veelal kennen deze vrouwen de alarmtekens niet of onvoldoende, checken ze zelden of nooit hun borsten of menen ze dat borstkanker hen niet kan overkomen, omdat het niet in de familie zit, bijvoorbeeld.

In oktober 2022 ontwikkelde Pink Ribbon de Mammoquiz, een online zelftest die een vrouw toelaat te checken hoe alert ze zelf is voor borstkanker. De zelftest koppelt het resultaat aan gepersonaliseerd advies over hoe je je waakzaamheid kan verbeteren. Na 10 maanden werd Mammoquiz al 30.000 keer geopend, waarvan 15.000 keer volledig ingevuld. Pink Ribbon analyseerde de resultaten en vergeleek ze met de resultaten van haar onderzoek bij 1.000 Belgische vrouwen.

Mammoquiz NL

Driekwart van de vrouwen die de Mammoquiz invulden zijn alert en goed geïnformeerd over borstkanker. Slechts 3% steekt haar kop in het zand, checkt zelden haar borsten en weet weinig over de alarmtekens van borstkanker. In de enquête bij de algemene bevolking was dat een kwart. Nog een opmerkelijk verschil: angst voor borstkanker speelt slechts 1% van de zelftesters parten, tegenover 10% van de gemiddelde bevolking. Ook de groep die weinig aandacht besteedt aan haar borsten, is veel kleiner bij de diegenen die de Mammoquiz invulden: 3% tegenover 8%.

Je goed informeren over borstkanker begint bij jezelf: leer hoe alert jij bent voor borstkanker en krijg tips om je waakzaamheid te vergroten als dat nodig blijkt.


Zelftests als de Mammoquiz worden nog te weinig ingevuld door personen die er echt baat bij hebben. Daarom zet Pink Ribbon haar Mammoquiz opnieuw in de kijker.

Doe de mammoquiz

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief