Pexels medium photoclub 4199730 2

Meer dan 8 op de 10 vrouwen overleven borstkanker

Na borstkanker Cijfers en feiten Stichting Kankerregister Kenniscentrum Borstkanker

05/4/2022 - Eén op de 9 vrouwen worden in hun leven met borstkanker geconfronteerd, maar 8 op de 10 overleven de ziekte ook. Dit zijn gemiddelde cijfers. Hoe vroeger borstkanker ontdekt wordt, hoe groter de overlevingskansen.

Enkele decennia geleden was kanker vaak nog een doodsvonnis, ook borstkanker. Dankzij vroegtijdige opsporing, verfijndere diagnoses en behandelingen op maat, werd er voor diverse kankers een spectaculaire vooruitgang geboekt. Vandaag zijn borstkanker, huidkanker en prostaatkanker de kankers met de beste overlevingskansen. Meer dan 80% van deze kankerpatiënten overleeft vijf jaar.

Voor borstkanker zijn de cijfers extra goed. Sinds de jaren 1980 verminderde het risico om te sterven aan borstkanker met maar liefst 40%. Dankzij het bevolkingsonderzoek borstkankeropsporing en de sterk verbeterde behandelingen overleeft 88% van de vrouwen met borstkanker 5 jaar en is 79% na 10 jaar nog steeds in leven. Voor mannen met borstkanker zijn de vooruitzichten iets minder rooskleurig: 78% overleeft 5 jaar en 62% overleeft 10 jaar. Daartegenover staat dat borstkanker uitzonderlijk is bij mannen en slechts 0,3% van alle kankers uitmaakt. Voor vrouwen is het veruit de meest voorkomende kanker.

In België houdt de Stichting Kankerregister de cijfers bij sinds 2005. Ze tonen dat we er jaar na jaar op blijven vooruitgaan. Van wie in 2016 een kankerdiagnose kreeg (alle kankers), is drie jaar later 71 procent in leven. In 2013 was dat nog 69 procent, en in 2004 maar 67 procent. De cijfers zijn gemiddelden. Veel hangt af van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het ogenblik van de diagnose, van het type kanker en van de leeftijd. Zo zijn de overlevingscijfers voor niet-hormoongevoelige borstkanker en borstkanker in de groep 70-plussers wat minder gunstig.

Geschreven door Marleen Finoulst

Lees meer: PREMIES SCHULDSALDOVERZEKERING TE HOOG VOOR ÉÉN OP TWEE BORSTKANKERS

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief