inloophuis aan de schelde

Het Huis aan de Schelde. Nieuw ontmoetingshuis voor lotgenoten

Vriendschap

01/02/2024 - Borstkanker dompelt je een tijdlang onder in angst en verdriet, maar soms leidt het ook tot iets moois en waardevols, zoals een nieuw inloophuis. De bevlogen Annick Van Ighem vond na haar kankertraject de energie om iets voor lotgenoten te doen. In Dendermonde is ze de bezielster van het Huis aan de Schelde.

Zelf werd Annick Van Ighem midden de coronapandemie met borstkanker geconfronteerd. Als eigenaar van een lingeriezaak, en gedreven zelfstandige, ging ze zich tijdens haar behandeling verdiepen in borstzorg. “Ik ben niet het type dat bij de pakken blijft zitten,” glimlacht ze, “Een luisterend oor hebben en ervaringen kunnen delen met lotgenoten is zo belangrijk.” Omdat ziekenhuispersoneel vaak de handen vol heeft en te weinig tijd vindt voor een goed gesprek met de patiënten, besloot Annick een locatie te zoeken waar mensen met kanker terechtkunnen voor een babbel en een koffietje. Ze vond een geschikte locatie in Dendermonde, aan de oever van de Schelde. Het huis is op maandag, dinsdag en woensdag open voor kankerpatiënten. “We zijn gelukkig met enkele vrijwilligers, want ik heb ook nog mijn lingeriezaak,” zegt ze. Lotgenoten vonden snel hun weg naar het stekje via aankondigingen op sociale media en in de winkel van Annick. “Bij de opening, op 12 november 2023, namen 86 lotgenoten deel aan de wandeling,” klinkt het fier. “Het is duidelijk dat de nood aan ondersteuning groot is.” Naast wandelen worden hier allerlei activiteiten georganiseerd, steeds met de nadruk op zelfzorg. Geïnteresseerden vinden ze terug in de kalender op de website. Yoga, manicure, wandelen, kaarten, een zorgmassage, en zelfs individuele gesprekken staan hier op de agenda. “We konden ook al rekenen op een Pink Ribbon-wandelcoach die met een groepje mensen ging wandelen, echt tof.”

Aangepaste lingerie

Ondertussen is Annick Van Ighem zich ook gaan verdiepen in borstzorg. In haar winkel is een derde van de lingerie er ondertussen op afgestemd. “Ik verkoop lingerie van Amoena,” vertelt ze, “Die is met veel zorg ontworpen voor vrouwen die met borstkanker geconfronteerd worden. Zo heb je minder oedeem als je een postoperatieve beha draagt die tegelijkertijd fungeert als drukverband op de operatiewonde.”

Annick


De initiatieven van bezige bij Annick Van Ighem omtrent borstzorg en lotgenotencontact biedt ondertussen aan heel wat kankerpatiënten steun. Kan ze het allemaal blijven bolwerken? “Gelukkig kan ik rekenen op enkele vrijwilligers, maar nog meer helpende handen zijn zeker welkom,” zegt ze, “Voorlopig is ons huis gesloten tijdens de schoolvakanties, dan neem ik tijd voor mezelf en voor mijn gezin.”


Wie zin heeft om een kijkje te gaan nemen of mee de handen uit de mouwen te steken, kan zich aanmelden bij Annick via de website www.hethuisaandeschelde.be.

'Ik kan terug met mijn kleinkinderen spelen!'

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief