Borstkanker mannen

Ook mannen kunnen borstkanker krijgen

29/09/2023 - Jaarlijks worden in België een honderdtal mannen met borstkanker behandeld. Ze blijven maar al te vaak onder de radar. Daarom is 7 oktober hun dag: de Internationale Dag van de BorstkankerMAN.

BorstkankerMAN is een vereniging die opkomt voor de belangen van mannen met borstkanker. De vzw helpt het borstkankerbewustzijn te verspreiden, moedigt mannen aan om aan zelfonderzoek te doen, vertegenwoordigt hen waar nodig en staat individuele patiënten met raad en daad bij. ‘Die bewustmaking is nog steeds broodnodig,’ vertelt André Pauwels, voorzitter van BorstkankerMAN aan Pink Ribbon. ‘Niet alleen de bevolking, maar ook de medische sector heeft onvoldoende aandacht voor borstkanker bij mannen,’ klinkt het, ‘Gelukkig zijn er enkele borstkankerspecialisten die wel oog hebben voor onze noden’. En wat met de mannen zelf?

20230528 140255 copy

Patrick Bastiaens dacht dat hij de eerste man in België was met borstkanker. Hij had een knobbeltje onder zijn tepel, maar maakte zich daar geen zorgen over. ‘Ik wist niet eens dat borstkanker bij mannen bestond!’ reageert hij. Bastiaens kreeg in 2016 de diagnose, hij was er tijdig bij en de tumor werd weggenomen. ‘Mijn borst is weg, maar die mis ik niet. Bij vrouwen is dat wel anders, voor hen is een borst niet zomaar een borst’. Patrick ging in op de oproep van Pink Ribbon aan (ex-)borstkankerpatiënten om een lintje te ontwerpen. Je kan zijn lintje hier bewonderen en steunen. ‘Ik heb immens veel respect voor vrouwen met borstkanker.’

André Pauwels, zelf ook ex-borstkankerpatiënt, spaart kosten noch moeite om de ziekte bij mannen onder de aandacht te brengen. BorstkankerMAN, opgericht door 5 mannen met borstkanker, waaronder André, telt niet zoveel leden. ‘We hebben er zo’n 35 – 40. Niet veel, maar mannen hebben over het algemeen minder nood aan lotgenotencontact. Velen nemen één of twee keer contact op om zich over de ziekte te informeren, en daar blijft het dan bij.’ Gelukkig zijn er diehards als André die zich blijvend inzetten voor meer erkenning en bewustmaking. ‘Oktober staat naar jaarlijkse gewoonte in het teken van borstkanker. Op 7 oktober vraagt BorstkankerMAN speciale aandacht voor borstkanker bij mannen. Dat is onze internationale dag,’ zegt André. ‘Ons roze lintje heeft een blauwe rand, en voor de internationale dag zelfs een snor en een hoed.’ BorstkankerMAN heeft nog meer in petto, een theatervoorstelling op 6 oktober in Opwijk bijvoorbeeld. Ze zitten niet stil, die mannen met borstkanker. Neem zeker eens een kijkje op hun website.

Website visuals artikels 5
www.borstkankerman.be

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief