Werkhervatting na borstkanker

Pink Monday biedt advies en ondersteuning bij werkhervatting na kanker

Na borstkanker Weer aan het werk Cijfers en feiten Pink Monday

20/12/2022 - De meeste zelfstandigen die kanker doormaken, vinden dat ze meer emotionele ondersteuning hadden kunnen gebruiken tijdens hun ziekte, dat blijkt uit nieuw onderzoek van de VUB. Pink Ribbon vzw omkadert via haar project Pink Monday alle borstkankerpatiënten die na hun behandeling weer aan de slag willen.

De werkhervatting na kanker bij zelfstandigen loopt moeizamer dan bij loontrekkenden, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de VUB in opdracht van Riziv en de Stichting tegen kanker (1). Dat komt volgens VUB-professor Gezondheids- en Medische Psychologie en Eerstelijnspsychologie Elke Van Hoof door de (financiële) onzekerheid en de slechte afstemming van de wettelijke systemen op de realiteit van mensen met een zelfstandigenstatuut. Onderzoek wijst uit dat zelfstandigen langer blijven werken als ze al ziek zijn, naderhand langer ziek blijven en vaker hervallen.

Zelfstandigen die kanker doormaken, blijven ook langer doorwerken en hervatten het werk sneller, om financiële redenen én omdat ze naar eigen zeggen leven voor een zaak. Daarbij lopen ze zichzelf soms voorbij.

Pink Ribbon wees er al eerder op dat ook borstkankerpatiënten met een zelfstandigenstatuut geneigd zijn om de draad van hun professionele leven sneller op te pakken. Voor hen, evengoed als voor personen met een bediendenstatuut, voorziet de vzw een omkadering via het project Pink Monday, dat tools en praktische informatie aanbiedt die gewezen kankerpatiënten ondersteunt in hun werkhervatting. De vzw benadert eveneens werkgevers om aandacht te hebben voor borstkankerpatiënten. Via de actie ‘Pink is the new blue’ maakt Pink Ribbon borstkanker bespreekbaar op de werkvloer.

(1) Onderzoek VUB-Prof. Dr. Elke Van Hoof: ‘Zelfstandigen herstellen moeilijker van kanker door slechte afstemming sociale zekerheidsstelsel op hun realiteit’

VOOR MEER INFO KLIK HIER LEES OOK: IK BEN NOG POSITIEVER DAN VROEGER

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief