Werken na borstkanker

Pink Monday - Hoe moet het nu verder?

Na borstkanker Weer aan het werk Pink Monday

02/11/2022 - Je hebt net de diagnose borstkanker gekregen. Natuurlijk gaat je bezorgdheid in de eerste plaats uit naar je gezondheid en naar je gezin. Maar je vraagt je ook af hoe het verder moet op professioneel vlak. Pink Monday helpt je op weg.

"Het perspectief kunnen houden op werk is een onderdeel van het herstelproces." - Frank Vandenbroucke, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

De behandeling van borstkanker wordt steeds effectiever. Hierdoor stijgen de overlevingskansen en willen steeds meer vrouwen en mannen de draad weer oppikken na de behandeling. Maar de terugkeer verloopt niet altijd even vlotjes. Integendeel, vaak wordt het een parcours met hindernissen. Meer nog, het re-integratieproces heeft de beste slaagkansen wanneer ex-patiënten goed begeleid worden. In de praktijk gebeurt dit slechts met mondjesmaat en daar wil Pink Monday iets aan doen. Op de Wereldkankerdag van 2022 organiseerde Pink Ribbon een studiedag waarop ook Frank Vandenbroucke, minister van sociale zaken en volksgezondheid, aanwezig was om zijn visie te geven.

“Werken is zeer belangrijk om je nuttig en gerespecteerd te voelen,” vertelde de minister. “Natuurlijk komt gezondheid op de eerste plaats, maar wie met borstkanker geconfronteerd wordt, maakt zich ook zorgen over zijn job en zijn toekomst. Het perspectief kunnen houden op werk is een onderdeel van het herstelproces.” De overheid wil dit mogelijk maken door te focussen op wat mensen wel nog kunnen. Daarom lanceerde Vandenbroucke in 2022 ‘terug naar werk’-coördinatoren, in samenwerking met de ziekenfondsen, met als doel mensen na een langdurige arbeidsongeschiktheid te begeleiden om het werk te hervatten. Daar rekent Vandenbroucke ook (borst)kankerpatiënten bij. De minister spoort werkgevers aan om gebruik te maken van ‘terug naar werk’-coördinatoren wanneer mensen een tijdlang uitvallen door borstkanker.

Na borstkanker opnieuw aan de slag gaan is een grote stap waarbij elk steuntje in de rug welkom is. Daarom sloegen Pink Ribbon en het Riziv de handen in elkaar: het Pink Monday-project wil borstkankerpatiënten helpen en begeleiden door hen informatie en handvaten aan te reiken. Collega’s en werkgevers krijgen adviezen om de terugkeer naar de werkvloer aangenamer en beter te laten verlopen. Daarnaast lopen er tal van initiatieven van werkgeversorganisaties tot de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, die je daarin begeleiden.

Lees het volledige verslag hier Lees ook: terug naar je werk na kanker

Deel het artikel via;

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief