Boeklancering

Pink Ribbon lanceert Omhelzingen: een boek als warm deken

Na borstkanker Psychosociale zorg

02/05/2024 - De diagnose borstkanker is slecht nieuws en slecht nieuws hakt er altijd op in, bij de patiënt én zijn omgeving. Je moet het zelf hebben meegemaakt om te begrijpen hoe zwaar het wel is. Dat zegt 60% van de ondervraagden in een onderzoek van Pink Ribbon. We geven de naasten een stem in het boek Omhelzingen.

Pink Ribbon liet onderzoeksbureau iVOX in 2023 een representatieve enquête uitvoeren bij 1.000 Belgen over wat ze denken over de impact van borstkanker op de naaste omgeving: familie, partners, kinderen, vrienden ... Liefst driekwart vindt dat borstkanker te rooskleurig wordt voorgesteld. Een ongelukkige uitspraak als ‘gelukkig is het maar borstkanker (en geen longkanker of pancreaskanker)’, zetten kwaad bloed en doen pijn. Dat er vandaag nog steeds mensen sterven aan borstkanker, is volgens iets meer dan de helft van de respondenten een nieuw taboe. Je praat daar niet over. Voor de ernst van deze ziekte is te weinig aandacht in de media, vindt één op twee respondenten. ‘It is not just pink’. De zware behandeling, in veel gevallen gevolgd door een jarenlange nabehandeling met hormonen, hebben een niet te onderschatten impact op relaties en op het gezinsleven.

Mantelzorgers aan het woord

Het vermoeden leefde al een tijdje bij Pink Ribbon bij het lezen van de verhalen die ontwerpers van het nieuwe lintje voor ons uitschreven. Stuk voor stuk ontroerende verhalen over de impact van borstkanker van een dierbare op hun leven. Ook partners, kinderen en ouders belanden in een rollercoaster, want borstkanker treft niet alleen de patiënt. De mantelzorgers hebben ook nood aan omhelzingen, aan steun. Daaruit groeide de idee voor een boek.

Omhelzingen cover

Het boek Omhelzingen van Pink Ribbon, wordt deze maand gelanceerd, in het Nederlands en het Frans. Het boek verzamelde aangrijpende getuigenissen van partners, ouders en kinderen van borstkankerpatiënten. Zij vertellen heel oprecht hoe ze de ziekte beleefd hebben, hoe hun relatie het overleefde, waar ze mee worstelden en wat hen geholpen heeft. Dit doen ze voor u, voor mensen die ook met borstkanker geconfronteerd worden in hun omgeving. Naast de getuigen komen in dit boek evenveel experten aan het woord. Mensen die in hun dagelijkse praktijk, als arts, therapeut, seksuoloog, … het leed zien dat borstkanker aanricht bij patiënten en bij hun naasten. Leed dat te vaak onderbelicht blijft. Ze vullen de verhalen van de getuigen aan.

Omhelzingen is een boek van de vzw Pink Ribbon. We lanceren het op de Internationale Dag van het Gezin, 15 mei 2024.

Bestel het boek nu

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief