Pexels karolina grabowska 4475523

Premies schuldsaldoverzekering te hoog voor één op twee borstkankers

Na borstkanker Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker

11/04/2022 - De helft van alle borstkankers die bij vrouwen in België ontdekt worden, bevinden zich in een vroeg stadium. De overlevingskansen zijn zeer goed. Hoge premies betalen bij het afsluiten van een lening omwille van een beperkte borstkanker is niet meer van deze tijd.

Voor mensen die kanker hebben gehad, is het vaak moeilijk om een schuldsaldoverzekering af te sluiten, wanneer ze een bijvoorbeeld een huis willen kopen en een hypotheek wensen af te sluiten of een zaak willen starten en een beroepskrediet nodig hebben. Bij zo’n leningen hoort een schuldsaldoverzekering, die ervoor zorgt dat je lening wordt afbetaald door de verzekering bij overlijden. De verzekeraar heeft daarbij het recht te informeren naar de gezondheidstoestand.

Wanneer iemand ernstig ziek is, waardoor er twijfels zijn of de lening wel zal kunnen worden afbetaald, kan het krediet geweigerd worden of vraagt de verzekeraar aanzienlijke premies, waardoor het voor veel mensen moeilijk is om een lening af te sluiten. Omdat heel veel mensen die kanker overleefd hebben, daar de dupe van zijn, voerde de wetgever in 2019 een wet in die personen die minstens 10 jaar genezen zijn van kanker het recht verleent om een lening af te sluiten waarbij hun kankerverleden geen rol meer speelt. Het gaat om de wet ‘het recht om vergeten te worden’ van 4 april 2019. Een kankerverleden dat minstens 10 jaar achter je ligt, mag dus geen rol meer spelen bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering.

Voor sommige kankers is de wachttijd van 10 jaar na het stellen van de diagnose nog veel te lang. Voor borstkanker die in een vroeg stadium wordt vastgesteld zijn de overlevingscijfers zo goed dat het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) voorstelt om het recht om vergeten te worden (door de verzekering) al moet kunnen ingeroepen worden 1 jaar na de diagnose. De wetgever gaf het KCE de taak om deze wet regelmatig te evalueren. Deze inkorting voor het beperken van de premie bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering geldt enkel voor kleine borstkankers in een vroeg stadium (in situ en stadium I). Dankzij de goede screening maken deze borstkankers wel de helft uit van alle ontdekte borstkankers in ons land. De overlevingskansen van vrouwen met deze borstkanker zijn na een jaar net zo goed als die van personen die nooit borstkanker hebben gehad. Let wel, het gaat om een voorstel van aanpassing dat het KCE heeft ingediend bij de bevoegde instanties. De aanpassing is dus nog niet van kracht. Voorlopig geldt nog steeds de wachttijd van 10 jaar na de diagnose kanker. Pink Ribbon houdt de vinger aan de pols.

Geschreven door Marleen Finoulst

Lees verder: meer dan 8 op de 10 vrouwen overleven borstkanker

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief