Natuurwandeling

Scherper brein na wandeling in de natuur

Psychosociale zorg De Roze Mars

29/04/2024 - Een wandeling in de natuur herstelt je mentale vermogens na een stressvolle taak, stellen onderzoekers van de universiteit van Utah vast.

Een moeilijk gesprek, een stresserende vergadering, een taak uitvoeren tegen een deadline … het zijn dingen waar we mentaal moe van worden en even moeten van bekomen. De beste manier om je brein terug op scherp te zetten, is om dan een wandeling te maken in de natuur, stellen wetenschappers voor. Daar bestaat sinds kort ook echt bewijs voor. Aan de universiteit van de Amerikaanse staat Utah werden 92 vrijwilligers in een studie geïncludeerd. Na een stressvol event werden ze ingedeeld in twee groepen: 46 mensen gingen wandelen in de stad en 46 maakten een wandeling in de natuur. Beide wandelingen hadden dezelfde moeilijkheidsgraad (hellingen, weersomstandigheden) en duurden 40 minuten. Na afloop deden alle deelnemers mee aan een reeks tests die hun mentale vermogens, onder andere het concentratievermogen, evalueerden. De mentale vermogens verbeterden in beide groepen, maar net ietsje meer in de groep die de natuurwandeling maakte.

Een geregelde wandeling in de natuur is niet alleen heilzaam voor je gezondheid, maar brengt je ook mentaal tot rust. Weet je niet hoe je daaraan moet beginnen of waar je kan gaan wandelen, contacteer dan eens de wandelcoach van Pink Ribbon en doe mee aan De Roze Mars. Wij helpen je op weg.

De Roze Mars mei

*McDonnell, A.S., Strayer, D.L. Immersion in nature enhances neural indices of executive attention. Sci Rep 14, 1845 (2024).

Schrijf je in

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief