Terug naar je werk na borstkanker

Terug naar je werk na kanker

Na borstkanker Weer aan het werk Psychosociale zorg Pink Monday

Dankzij initiatieven als Pink Monday en organisaties als Cohezio groeit bij werknemers en werkgevers het besef van het belang van een goed omkaderde re-integratie op de werkvloer na kanker. In tijden waarin veel vacatures niet ingevuld geraken, is dat geen overbodige luxe.

“Af en toe een kleine attentie kan een heel groot verschil maken.” - Katja Janssens

Cohezio is een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, gevestigd in Brussel. De dienst ziet toe op de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers op de werkplek, zoals wettelijk voorzien is. Cohezio bestaat uit een multidisciplinair team met onder andere arbeidsartsen, psychologen, preventie-adviseurs, ergonomen, ingenieurs,… De dienst wil dé professionele partner zijn op het vlak van bevordering en begeleiding van het welzijn van werknemers, zowel in de privé- als in de openbare sector.

Katja Janssens, psychosociaal manager bij Cohezio: “Cohezio begeleidt langdurig zieken die het werk wensen te hervatten, dus ook patiënten die borstkanker hebben gehad. “Vrouwen die met borstkanker geconfronteerd worden, hebben meestal eerst nood aan rust, wat heel begrijpelijk is,” vertelt ze, “zo’n kankerdiagnose is een donderslag bij heldere hemel. Eens de behandeling doorstaan is, snakken ze vaak om het werk te hervatten. Ze willen hun normale leven van voorheen zo snel mogelijk terug of missen het contact met collega’s.” Een professionele begeleidingsdienst als Cohezio is in zo’n situaties een perfecte partner om de re-integratie vlot te laten verlopen. “Ook werkgevers kunnen bij ons terecht voor advies,” zegt Katja Janssens. De kerntaken voor een goede re-integratie vat Janssens samen in het letterwoord PINK.

PINK van Pink Ribbon

P van Praat – persoonlijk – privacy

Wordt een medewerker of collega getroffen door borstkanker, onderhoudt dan contact. Laat weten dat je er bent. Bespreek wat mag gecommuniceerd worden met de collega’s en wat niet. “Wanneer collega’s weten wat er aan de hand is, voorkom je misverstanden,” zegt Katja Janssens. “Af en toe een kleine attentie kan een heel groot verschil maken. Een kaartje of een bloemetje kunnen wonderen doen.”

I van Integratie /Iedereen / Integriteit

Zijn er maatregelen nodig voor werkhervatting? Bijvoorbeeld tijdelijk deeltijds werk, re-organisatie van het team, bespreek dit met het team van getroffene. “Teamleden en collega’s worden best betrokken, vermits de werkaanpassingen ook voor hen gevolgen kunnen hebben.”

N van Neen / Nu

Zeg neen tegen het taboe rond borstkanker. Maak het bespreekbaar. Neen zeggen ook om grenzen te bewaken. Focus op nu: bouw de re-integratie stap per stap op. Bekijk eerst huidige noden. “De prognose van borstkanker kan wijzigen, de impact van de behandeling kan onverwacht zwaar zijn, daarom moet de focus steeds op de onmiddellijke noden liggen.”

K van Kracht / Kunnen / Kaderen

Zet in op veerkracht van het individu en van het team. Ga samen na wat nog kan en wat niet. Omkader de patiënt en ook van het team, zowel tijdens afwezigheid als bij werkhervatting. Houd contact, ga na wat de wensen zijn van de kankerpatiënt. Wil ze contact of liever niet? “Kaderen zit ook in omkaderen. Wanneer een borstkankerpatiënt opnieuw aan de slag gaat, organiseer dan een welcome back-momentje. De letter k is de laatste letter van back, toch,” lacht Janssens.

Katja Janssens
Bezoek onze Pink Monday-website Lees hier: getuigenis: ga meteen naar de dokter!

Deel het artikel hier:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief