Haarverlies na kankertherapie

Terugbetaling voor pruik of ander hoofddeksel bij haarverlies na kankertherapie

Na borstkanker Kenniscentrum Borstkanker

04/07/2024 - Haarverlies na een kankerbehandeling is moeilijk en confronterend. Bovendien zijn de oplossingen, zoals een pruik of een aangepast mutsje, vaak duur. Vanaf 1 juli 2024 kan je hiervoor rekenen op een gedeeltelijke terugbetaling.

Haarverlies door een kankerbehandeling hakt erop in. Plots ziet iedereen dat je patiënt bent. Veel vrouwen die behandeld worden voor borstkanker vinden haarverlies de ergste nevenwerking van chemotherapie of bestralingen. Gelukkig is dit haarverlies meestal tijdelijk en zijn er oplossingen zoals pruiken, mutsjes, hoedjes of sjaaltjes. Deze accessoires worden best aangepast aan de patiënt: zo zijn er pruiken die je oorspronkelijke haar zo goed mogelijk benaderen, chemomutsjes zonder naad en sjaaltjes in een extra zachte stof. Ze hebben een nadeel: het kost best wat geld. Een aangepaste pruik met echt haar is maatwerk, en kost al gauw enkele duizenden euro’s. Een chemomutsje heb je meestal wel voor minder dan 100 euro.

Nieuwe regeling

Vanaf 1 juli 2024 komt het ziekenfonds gedeeltelijk tussen in de kosten voor kankerpatiënten met haarverlies door chemotherapie of bestraling, op voorwaarde dat het haarverlies tot volledige kaalheid heeft geleid of er sprake is van haaruitval met verlittekening door bestralingen. De maximale tussenkomst voor een pruik bedraagt 180 euro bij tijdelijke kaalhoofdigheid en 270 euro bij blijvende kaalhoofdigheid. Voor andere hoofddeksels krijg je maximum 120 euro terug, voor maximaal drie accessoires. Je kan beide tussenkomsten niet combineren. Om van de nieuwe regel te genieten heb je een betalingsbewijs en een voorschrift van je behandelende arts nodig, waarop de nodige voorwaarden vermeld staan.

Ben jij in behandeling voor borstkanker, en wil je graag gebruik maken van de terugbetaling? Neem dan contact op met de sociaal assistente van je borstkliniek.

10 feiten over borstkanker en haarverlies Pruiken

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief