Creme vaginale vaginale creme

Vaginale oestrogeencrème veilig bij borstkanker

Cijfers en feiten

21/12/2023 - Goed nieuws voor vrouwen met vaginale klachten als gevolg van de nabehandeling van borstkanker. Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat, in tegenstelling tot hormoonsubstitutietherapie, het gebruik van vaginale crèmes op basis van oestrogeen volkomen veilig is.

Hormoonsubstitutietherapie (HST) is een effectieve behandeling voor menopauzeklachten, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en vaginale droogte. Vrouwen die borstkanker hebben gehad, mogen echter geen HST gebruiken, omdat deze therapie het risico op herval vergroot. Vervelend, als je te maken krijgt met hinderlijke overgangsklachten. Daarbovenop gaat de antihormoontherapie die vrouwen een aantal jaren moeten innemen na de behandeling van een hormoongevoelige borstkanker, soms ook gepaard met vaginale droogte, pijn bij het vrijen en blaasinfecties. Deze nevenwerkingen zijn niet zelden de reden waarom sommige vrouwen vroegtijdig stoppen met antihormoontherapie.

Voor hen is er goed nieuws. Onderzoekers stellen vast dat vrouwen die borstkanker hebben of gehad hebben, met een gerust hart lokale vaginale crèmes of ovules op basis van oestrogeen kunnen gebruiken. Deze lokale hormonale behandeling neemt de klachten van vaginale droogte, irritatie en pijn bij het vrijen weg, terwijl de kans op herval niet verhoogt. De studie*, gepubliceerd in november 2023, is een vergelijkende opvolgstudie waarbij bijna 50.000 vrouwen tussen 40 en 79 jaar, die borstkanker hadden (gehad), gedurende 6 en 7 jaar werden gevolgd. Diegenen die vaginale ovules of crème met hormonen gebruikten tegen vaginale klachten, liepen geen groter risico op herval.

*McVicker L, Labeit AM, Coupland CAC, et al. Vaginal Estrogen Therapy Use and Survival in Females With Breast Cancer. JAMA Oncol. Published online November 02, 2023. doi:10.1001/jamaoncol.2023.4508

'10 vragen over hormoontherapie voor bostkanker'

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief